OPĆINSKI SUD U SARAJEVU

Odgođena prodaja javne imovine BHRT-a: Niko se nije pojavio na licitaciji

Zbog neriješenog finansiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU

Sud će odlučiti o idućim koracima. Radio Sarajevo

S. S.

prije 12 sati 39 minuta

Prvo javno ročište za prodaju nekretnina BHRT-a, koje je trebalo da bude održano danas na Općinskom sudu u Sarajevu, odgođeno je zbog nedolaska potencijalnih kupaca na licitaciju, piše BHRT.

Sudija Općinskog suda Sarajevo naveo je da će, nakon što se izjasni o prigovoru Pravobranilaštva BiH, Sud odlučiti o daljim koracima, odnosno da li će doći do zakazivanja drugog ročišta.

Prodaju imovine BHRT-a naložio je Općinski sud u Sarajevu, po tužbi EBU na ime duga koji s kamatama iznosi nešto više od 16 miliona KM. Prema procjeni sudskog vještaka, vrijednost imovine BHRT-a (zemljište i zgrade) iznosi oko 160 miliona KM.

- Najveći dio imovine koja "ide na doboš" upisana je kao državna imovina, koja je odlukom Visokog predstavnika privremeno izuzeta iz pravnog prometa. Uprkos toj činjenici, Općinski sud naložio je prodaju imovine putem javnog nadmetanja - saopćili su jučer iz Upravnog odbora BHRT-a.

Naglasili su kako je ovim činom, ne samo ugrožena državna imovina, već može predstavljati i uvod u nestanak BHRT-a kao javnog RTV servisa, koji po Zakonu pokriva cijelu Bosnu i Hercegovinu.

- Upravni odbor apelira na pravosudne i državne institucije da se pronađe pravni način za odlaganje licitacije i iznađe rješenje za dug BHRT-a prema EBU i tako spriječi destrukciju i državne i imovine BHRT-a - navode iz Upravnog odbora BHRT-a.

Zbog neriješenog finansiranja, BHRT nije u stanju iz svojih prihoda izmiriti obavezu prema EBU, navodi se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.