ŠTA SE ČEKA

Zgrada još nije završena: Kriminala sve više, a zatvor na Igmanu zjapi prazan

Objekt B, kapaciteta 55 mjesta, trebao bi biti otvoren prije Nove godine

Zatvor na Igmanu: Radovi počeli prije četiri godine. Avaz

Alen Bajramovic

prije 14 sati 17 minuta

Četiri godine od početka izgradnje novog kompleksa Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo na Igmanu prvi objekt trebao bi biti otvoren prije Nove godine, potvrđeno je za "Avaz“.

TV uređaji

Radi se o objektu B, kapaciteta 55 mjesta, u kojem će biti smještene osobe kojima su sudskim odlukama određene mjere pritvora.

- U toku su intenzivni završni radovi i opremanje objekta, a firma koja je angažirana ima rok 120 dana, koji istječe 15. decembra. Ostalo je još da osiguramo za svaku od ćelija krevete i posteljinu, a u toku je i nabavka odgovarajućih TV aparata. 

Također, u toku su radovi na uvezivanju svih objekata na elektro i vodovodnu mrežu i uvezivanje s kolektorom otpadnih voda. Vanjski građevinski radovi su u toku i bit će ove godine završeni, tako da bi do kraja godine imali uvjete za preseljenje u objekt B i novu administrativnu zgradu - kaže direktor KPZ-a Sarajevo Munib Isaković.

Isaković: Čekamo pare Vlade FBiH. Facebook

Glavna zgrada u kompleksu, objekt C, koja je ključna i koja ima 300 ćelija, bit će završena tek naredne godine.

Nabavka kuhinje

- U ponedjeljak smo preuzeli radove na glavnom objektu C, a koje je finansirala Delegacija EU u BiH. Za sljedeću godinu planirali smo završetak radova. Planirana je nabavka kuhinje, servisa i informatizacija kompleksa. 

Napori su maksimalno intenzivirani i očekujemo oko 3 miliona KM iz budžeta Vlade FBiH. Radi se o sredstvima koja su odobrena, ali ćemo ih iskoristiti u idućoj godini za potpuni završetak radova u kompleksu KPZ-a - pojašnjava Isaković.

Pritvor i za žene

Isaković kaže da će u novom kompleksu KPZ-a Sarajevo na Igmanu moći biti smještene i osobe ženskog spola, ali isključivo radi izvršenja mjere pritvora.

- Kad se stvore uvjeti, moći ćemo primiti pritvorenice radi mjere pritvora, a ne izdržavanja kazne. Mi imamo zatvor na Igmanu, u kojem trenutno boravi 29 osuđenih osoba, ali on nije predviđen i nema uvjete za smještaj osuđenih žena. Jedini zatvor za izdržavanje kazne zatvora osobama ženskog spola u FBiH je Tuzla - dodaje Isaković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.