VAŽNA USTANOVA

Otvoren Muzej "Sarajevski spomenar", sjećanje na ubijenu djecu tokom opsade

Upravljanje Muzejom pripalo je Javnoj ustanovi "Gradski Muzeji"

Sarajevski spomenar. Fena

FENA

prije 11 sati 38 minuta

Muzej "Sarajevski spomenar" od danas ponosno čuva uspomenu na 1.601 nevino ubijeno dijete opkoljenog Sarajeva. Taj posebni prostor, koji odiše tugom i gubitkom, kroz pisma, igračke, crteže, spomenare i odjeću, od danas će neizbrisivo podsjećati na onu djecu koja su ubijena tokom jedne od najdužih opsada u povijesti modernog ratovanja i najduže opsada jednog glavnog grada ikada.

Muzej se nalazi na adresi Džidžikovac 3, a zaživio je zahvaljujući Udruženju roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva. Predsjednik tog udruženja Fikret Grabovica smatra da je postavka specifična i posebna, nešto što do sada nije viđeno.

Posebno su mu impresivni literarni i likovni radovi djece na kojima je prikazano kroz šta su prolazili tokom opsade, prije nego što su ubijeni.

- Djeca su pisali snažne, svjesne i savjesne poruke i pisma koja nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Posebna su priča predmeti kao što su igračke, instrumenti, odjeća i mnogo toga - kazao je.

Grabovica ističe da je roditeljima posebno bitno to što će u muzej dolazili učenici i mladi koji će imati priliku da se educiraju o dijelu historije devedesetih godina kojeg nema u školskim programima.

Upravljanje Muzejom pripalo je Javnoj ustanovi "Gradski Muzeji" Sarajevo, a direktorica Senka Ibrišimbegović kazala je da će za sada ulaz u Sarajevski spomenar biti besplatan.

Zdravka Gvožđar, kazala je da je od dana kada je izgubila sina Eldara tužna, a da je danas ta emocija mnogo izražajnija.

Ipak, izrazila je zadovoljstvo što konačno ima prostor gdje, sa ostalim roditeljima, može izložiti uspomene na svog sina.

Kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hodžić istakla je da je tim tog muzeja obradio i pronašao adekvatne načine za predstavljanje tako osjetljive teme, dok je vizualno i prostorno oblikovanje uradila dizajnerica Samina Kanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.