DANAS I SUTRA

Ministarska konferencija Sarajevo Migration Dialogue na Jahorini

Strateška inicijativa usmjerena na rješavanje složenih migracijskih izazova s kojima se suočavaju BiH i širi region zapadnog Balkana

Jahorina. Društvene mreže

FENA

prije 16 sati 32 minute

Ministarska konferencija Sarajevo Migration Dialogue bit će održana 19. i 20. septembra na Jahorini. I ove godine, na regionalnoj konferenciji posvećenoj strateškom rješavanju izazova u upravljanju migracijama, okupit će se ministri i direktori policija regiona, predstavnici međunarodnih organizacija i eksperti u oblasti migracija.

Sarajevski dijalog o migracijama je strateška inicijativa usmjerena na rješavanje složenih migracijskih izazova s kojima se suočavaju Bosna i Hercegovina (BiH) i širi region zapadnog Balkana. Kroz otvoreni dijalog, koji Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uspješno organizuje već četvrtu godinu, podstiče se saradnja, razmjena najboljih praksi i razvoj sveobuhvatnih rješenja za upravljanje migracijama, naovodi se u saopćenju iz tog ministarstva.

Ključne teme ovogodišnje četvrte konferencije Sarajevo Migration Dialogue posvećene su novom Paktu Evropske unije u oblasti migracija i njegovim implikacijama na zemlje regiona, regionalnoj saradnji zemalja zapadnog Balkana u oblasti migracija, saradnji s FRONTEX-om, borbi protiv trgovine ljudima i krijumčarenja migranata te unapređenju politika povratka i readmisije.

Konferencija se organizuje uz podršku Vlade Švicarske.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.