POSJETE

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH na interparlamentarnoj konferenciji u Budimpešti

U okviru Konferencije, kako je najavljeno, biće održana i posebna rasprava o implikacijama neselektivnih ruskih napada

Marina Pendeš. Fena

FENA

6.9.2024

Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Marina Pendeš i Safet Softić i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Predrag Kožul učestvovaće na Interparlamentarnoj konferenciji o zajedničkoj spoljnoj i bezbjednosnoj i zajedničkoj bezbjednosnoj i odbrambenoj politici, koja će, u okviru mađarskog predsjedavanja Evropskom unijom (EU), biti održana 9. i 10. septembra u Budimpešti.

Konferencija, čiji će domaćin biti Narodna skupština Mađarske, biće prilika da parlamentarci iz Evropskog parlamenta, parlamenata država članica EU i zemalja u pristupnom procesu, kao i EU eksperti, razmijene mišljenja i stavove o pitanjima iz oblasti spoljne, bezbjednosne i odbrambene politike.

Tokom dvodnevnog skupa u Budimpešti, parlamentarci će, u četiri sesije, raspravljati o budućnosti Evrope i zemalja koje žele da se pridruže EU, kao i o prioritetima i aktuelnim pitanjima zajedničke spoljne i bezbjednosne i zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike. Takođe će se razgovarati i o zaštiti spoljnih granica i ilegalnoj migraciji, a biće razmotrene i geopolitičke i strateške promjene u svijetu.

U okviru Konferencije, kako je najavljeno, biće održana i posebna rasprava o implikacijama neselektivnih ruskih napada na ukrajinsku ekonomiju i infrastrukturu.

Najavljeno je da će se učesnicima Konferencije putem video - linka obratiti visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Josep Borrell. Učešće na Konferenciji najavio je i komesar EU za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi, saopšteno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.