VISOKI PREDSTAVNIK

Kristijan Šmit na Bledskom forumu pozvao na proaktivan angažmana političara u BiH

Više puta je ponovio značaj otvaranja pristupnih pregovora BiH sa EU

Avaz

N. H.

4.9.2024

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) je imao niz sastanaka na visokom nivou na marginama ovogodišnjega Bledskog strateškog foruma na kojima se govorilo o napretku u Bosni i Hercegovini i regiji zapadnog Balkana, kao i o integracijskim i sigurnosnim perspektivama cjelokupne regije u kontekstu proširenja EU.

Visoki predstavnik je zahvalio ministrici vanjskih i evropskih poslova Slovenije Tanji Fajon na impresivnom i upornom zalaganju Slovenije za integraciju zemalja zapadnog Balkana u EU.

Nadalje je pohvalio najavu predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen (Von der Leyen) da će jedan komesar biti zadužen da se brine za države koje su aplicirale za članstvo u EU, pri čemu je eksplicitno navela i Bosnu i Hercegovinu.

Tokom razgovora, visoki predstavnik je rekao da EU i dejtonske strukture trebaju ići paralelno i raditi kako bi se zemlji osigurala održiva budućnost. 

Više puta je ponovio značaj otvaranja pristupnih pregovora BiH sa EU, ističući kako je neophodan jasan i proaktivan angažman domaćih političara i civilnog sektora u Bosni i Hercegovini kako bi se ovaj proces kretao u pravom smjeru za dobrobit svih građanki i građana. 

BiH mora ubrzati tempo i rješavati ključne probleme imajući u vidu zajedničke prioritete. Tako će politička elita pokazati svome građanstvu i međunarodnim partnerima da je spremna za jasan politički iskorak i ozbiljnost na daljnjem putu reformi i integracija.

U okviru Bledskog strateškog foruma, visoki predstavnik je prisustvovao panel diskusiji "Evropa cijela i slobodna: Proširenje kao strateški projekat pomirenja" o odlučnoj fazi procesa proširenja EU započetog u Solunu prije više od 20 godina, te neophodnosti prilagodbe ovog procesa aktuelnim geopolitičkim izazovima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.