PROMJENA NASTAVNOG PLANA

Tursunović: Naša djeca su sada prisiljena učiti da genocida, masovnih grobnica i živih lomača nije bilo

Dodaje se da Tužilaštvo BiH mora hitno djelovati i zaštititi našu djecu od ovakvih manipulacija

Salko Tursunović. Facebook

S. S.

3.9.2024

Uvođenje nastavne teme "Republika Srpska i Odbrambeno-otadžbinski rat" u devetom razredu osnovnih škola entiteta RS je alarmantan korak unazad, koji prijeti da uništi generacije mladih ljudi kroz indoktrinaciju lažima i mržnjom, saopćio je predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Salko Tursunović.

- Naša djeca, posebno ona iz Srebrenice, Prijedora i Višegrada, sada su prisiljena učiti da genocida, masovnih grobnica i živih lomača nije bilo, dok se zločinci poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića predstavljaju kao heroji.

Ovakav obrazovni program nije samo negiranje prošlosti, već i opasna manipulacija koja ima za cilj stvaranje društva u kojem je mržnja temeljna vrijednost. To je moralni sunovrat, ne samo za obrazovni sistem, već i za cijelo društvo", navedeno je u saopćenju.

Dodaje se da Tužilaštvo BiH mora hitno djelovati i zaštititi našu djecu od ovakvih manipulacija.

"Veličanje ratnih zločinaca i negiranje dokazanih zločina nije samo prijetnja istini, već i udar na budućnost svih nas. Ne možemo dopustiti da obrazovni sistem postane oruđe za širenje mržnje i revizionizma. Naša djeca zaslužuju da budu obrazovana u duhu istine i pravde, kako bi gradili društvo koje poštuje prošlost, ali teži boljoj, mirnijoj budućnosti - istakao je Tursunović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.