POVEĆAN BROJ VAKCINISANIH

Opasnost još nije prošla: U KS zabilježeno čak 4.456 slučajeva morbila

Neophodan oprez, budući da je školska godina pred vratima, naveo je dr. Čolaković

Morbili: Više od 7.000 oboljelih u FBiH. Facebook

Meliha Smajkic

28.8.2024

Više od 7.000 slučajeva zaraze morbilima je do sada zabilježeno u Federaciji BiH. 

Nažalost, zabilježena su i dva smrtna slučaja povezana s morbilima ili ospicama, u Sarajevu i u Zenici.

Niska stopa

Prema posljednjim podacima Zavoda za javno zdravstvo FBiH, od ukupnog broja oboljelih do 25. avgusta, a radi se o 7.134 slučaja, više od polovine se odnosi na Kanton Sarajevo.

Tako je u KS zabilježeno čak 4.456 slučajeva morbila, a slijede Zeničko-dobojski s 1.470 slučajeva, a potom Tuzlanski u kojem je evidentirano 788 oboljelih.

U Srednjobosanskom kantonu zabilježeno je 276 slučajeva, a u Unsko-sanskom 113. U Hercegovačko-neretvanskom su registrirana 22 slučaja, u Bosanskopodrinjskom šest, u Posavskom dva, Livanjskom jedan, a u Zapadnohercegovačkom nijedan.

Poznata je činjenica da je do strahovitih epidemijskih razmjera ovog oboljenja došlo zbog niske stope vakcinacije djece, a čini se da su alarmantni podaci „probudili“ roditelje djece koja nisu vakcinisana, jer se u pojedinim kantonima bilježi da je došlo do povećanja obuhvata vakcinama MRP.

Također, prema podacima ZJZFBiH, u posljednjoj izvještajnoj sedmici na području cijele FBiH zabilježeno je 28 slučajeva, a najviše - 10 ih je bilo u ZDK. Poređenja radi, u sedmici prije zabilježeno je 46 slučajeva.

Druga doza

Prim. dr. Anisa Bajramović, specijalistica epidemiologije i rukovoditeljica Radne jedinice za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo KS, kazala nam je da je broj oboljelih u padu te da su uspjeli vakcinisati 80 posto djece prvom dozom MRP-a ciljne grupe, od planirane ciljne dobne grupe, a drugom dozom 70 posto, dok je lani to bilo 30 posto.

- Broj apliciranih doza MRP vakcine u predškolskim i školskim dispanzerima Doma zdravlja Kantona Sarajevo i dva vakcinalna centra od 25. januara pa do danas (jučer, op.a.) je 8.506. Za cijelu prošlu sedmicu smo imali samo četiri slučaja oboljelih - navodi Bajramović.

Odlična zaštita

I u Hercegovačko-neretvanskom kantonu došlo je do povećanog broja vakcinisane djece. Kako naglašava dr. Eniz Čolaković, epidemiolog i direktor ZJZHNK, obuhvat vakcinacije od maja do avgusta je povećan između 30 i 40 posto.

Naglašava da opasnost nije prošla i da je neophodan oprez, budući i da je nova školska godina pred vratima.

- Najmanje 95 posto djece treba primiti dvije doze vakcine koja nudi odličnu zaštitu - kaže nam dr. Čolaković.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.