SLUŽBENI POSJET

Galić i Goganović s pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a: Stabilnost BiH u vrhu prioriteta NATO-a

Dinamična globalna geopolitička dešavanja, regionalni izazovi pa i turbulentna politička klima u BiH

Galić i Goganović. Fena

FENA

28.8.2024

Zamjenici ministra obrane Bosne i Hercegovine Slaven Galić i Aleksandar Goganović u srijedu, 28. avgusta 2024. godine, u službeni su posjet primili pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za operacije Tomas Gofus (Thomasa Goffusa), koji je predvodio visoko izaslanstvo NATO-a.

Važnost održavanja dobre tradicije

Zamjenik ministra Galić istaknuo je važnost održavanja dobre tradicije i kontinuitet posjeta visokih dužnosnika NATO-a Ministarstvu obrane i Bosni i Hercegovini.

- Dinamična globalna geopolitička dešavanja, regionalni izazovi pa i turbulentna politička klima u BiH, stalni su podsjetnik da mir i stabilnost nisu podrazumijevajuće kategorije, nego one u koje se uvijek i nanovo moraju ulagati institucionalni napori i potrebni resursi - istaknuo je Galić u svom obraćanju.

Naglasio je kako su aktivno partnerstvo s NATO-om i NATO integracijski proces u samom vrhu prioriteta Ministarstva obrane BiH. Ovom prigodom je posebno naglasio važnost NATO-ove inicijative za izgradnju obrambenih kapaciteta BiH (DCBI), koji ima strateške implikacije, dok istovremeno proširuje obuhvat NATO partnerskih alata, sve do operativne i taktičke razine.

Zamjenik ministra Goganović je izrazio dobrodošlicu visokom izaslanstvu NATO-a i zahvalio na dobroj suradnji.

- Opredjeljeni smo za dalju suradnju s NATO savezom i zahvalni za podršku OS BiH kroz izgradnju obrambenih kapaciteta, posebno u cilju pomoći civilnim strukturama vlasti. MO BiH ima dobru suradnju sa EUFOR-om i nadamo se produženju njihove misije. Za nas je regionalna suradnja izuzetno važna, podržavamo je, jer je bitna za mir i stabilnost cijele Europe, ali i šire. Sukobi u svijetu se reflektiraju i na BiH, ali je naše opredjeljnje trajan mir - zaključio je Goganović.

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a

Pomoćnik glavnog tajnika NATO-a Goffus je naglasio da će za NATO savez uvijek u vrhu prioriteta biti teritorijalni integritet i stabilnost Bosne i Hercegovine, jer je to ključno za mir i stabilnost cijelog zapadnog Balkana. Istaknuo je da NATO očekuje dalji nastavak misije EUFOR-a u BiH, ali da je NATO spreman za svaku eventualnost kad je u pitanju mir i sigurnost BiH. On je naglasio važnost dalje provedbe inicijative za izgradnju obrambenih kapaciteta BiH, ukupne vrijednosti veće od 32 milijuna eura, ali i dolazak 30 stručnjaka NATO-a, koji će u pojedinačnim oblastima pomagati razvoj obrambenog sustava BiH.

Sastanku u sjedištu Ministarstva obrane BiH nazočili su i pomoćnici ministra obrane BiH Sead Muratović i Dženan Redžo, zamjenik načelnika stožera u Vrhovnom zapovjedništvu NATO snaga u Europi (SHAPE) general-bojnik Matthew van Wagenen te zapovjednik NATO Stožera Sarajevo brigadni general Matthew Valas.

General Wagenen je u svom obraćanju istaknuo važnost otpornosti na zloćudni ruski utjecaj u cijeloj regiji, čiji je cilj, kako je je naglasio, da negativno utječe na koheziju između NATO saveznika i partnera, saopćeno je Ministarstva odbrane BiH. 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.