POSLALA DOKAZE

Čeka se novo ročište u Sudu: Nema potjernice za sutkinjom Fazlagić, opravdala nedolazak u Sarajevo

Tužilaštvo je tražilo da joj se ukine i jemstvo i odredi pritvor, jer njena odbrana nije bila dostavila dokumentaciju da je bolesna

CIN

M. Aš.

20.8.2024

Kantonalni sud u Sarajevu nije ponovo odredio pritvor sutkinji Lejli Fazlagić niti je ukinuto jemstvo i ponovo raspisana crvena potjernica po zahtjevu Tužilaštva KS.

Iz Kantonalnog suda je potvrđeno za "Avaz", da je Fazlagić opravdala svoj izostanak, čime nije uvažen zahtjev Tužilaštva.

 - Pritvor ponovo nije određen iz razloga što će ponovo biti zakazano ročište, s obzirom na to da je ista u međuvremenu, u periodu od 24 sata, opravdala svoj izostanak - rečeno je za "Avaz" iz Suda.

Fazlagić, podsjećamo, nije se pojavila prošle sedmice na izjašnjenju o krivici uz obrazloženje da je bolesna i da ima koronu.

Tužilaštvo je tražilo da joj se ukine i jemstvo i odredi pritvor, jer njena odbrana nije bila dostavila dokumentaciju niti dokaz da je na liječenju, navodeći da očito izbjegava dolazak u BiH.

Iz Tužilaštva KS kažu za portal "Avaza" da čekaju novo ročište. Isto tvrdi i advokatica Belma Balijagić.

U optužnici koju je Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo protiv sutkinje Lejle Fazlagić početkom 2018. godine piše da je nezakonito preknjiženo 19 nekretnina, vrijednih gotovo osam miliona KM. U tome su joj pomagali, kako tvrdi Tužilaštvo, pojedine sudije, advokati, notari, sudski i općinski službenici i drugi. Tužilaštvo tvrdi da se radilo o organiziranoj kriminalnoj grupi pod vodstvom Alije Delimustafića, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH.

Optužnica protiv Fazlagić je izdvojena iz predmeta "Delimustafić“, a suđenje bivšem ministru je nakon više odgađanja počelo u aprilu 2024. godine.

Fazlagić je osam godina nedostupna bh. pravosuđu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.