ŽIVOTNI STANDARD

Evropski program poređenja cijena i BDP-a pokazao: BiH, uz Albaniju, na dnu kolone u Evropi

Od zemalja regiona najbolje kotira Hrvatska, a slijedi je Crna Gora

Grafikon Agencije za statistiku BiH. Agencija za statistiku BiH

Meliha Smajkic

9.8.2024

Bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku, prema standardu kupovne moći, u BiH je iznosio 35 posto od prosjeka Evropske unije. S druge strane, stvarna individualna potrošnja po stanovniku u BiH iznosila je 44 posto od prosjeka Evropske unije. Pokazali su to rezultati Evropskog programa poređenja cijena i BDP-a za proteklu godinu.

Gdje su komšije

U tu analizu su, kako su naveli iz Agencije za statistiku BiH, pored 27 zemalja članica EU, uključene i tri zemlje članice EFTA, ali i kandidati za članstvo u EU, odnosno Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

Od zemalja u regionu Hrvatska ima najveći BDP po stanovniku prema standardu kupovne moći i on iznosi 76 posto prosjeka EU, dok Crna Gora kotira na drugom mjestu na nivou od 52 posto prosjeka EU. Slijede je Srbija sa 46 posto, Sjeverna Makedonija s 41 posto te naša zemlja i Albanija s istim procentom.

Gavran: Tužno i tragično. Facebook

Dok je BDP uglavnom pokazatelj nivoa ekonomske aktivnosti, stvarna individualna potrošnja, navode iz Agencije, alternativni je pokazatelj koji je bolje prilagođen za opis materijalne dobrobiti domaćinstava.

Međutim, posmatrajući zemlje regiona, BiH se i po tom pitanju nalazi na začelju kolone, uz Albaniju.

- Nažalost, naša najčešća „utjeha“ je Albanija u većini statistika, a sve češće i Albanija bude ispred nas i onda se „tješimo“ podacima s Kosova, koje i ne priznajemo kao državu, ali je jedino toliko loše da se u poređenju s njima možemo sebi činiti boljima. Tužno je i tragično koliko zaostajemo, ali je, nažalost, ova statistika sasvim realna i jedan je od razloga masovnog iseljavanja naših građana. A vidimo kakve apsurdne političke teme prevladavaju u BiH, dok vlastima čak ni pokloni iz Evropske unije nisu dovoljna motivacija za ekonomske reforme - kaže ekonomski analitičar Igor Gavran.

Inače, Luksemburg ima daleko najveći BDP po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje, što je skoro više od dva i po puta iznad prosjeka EU.

Drugo mjesto

Irska zauzima drugo mjesto među državama članicama EU, sa 111 posto iznad prosjeka EU, a slijede je Nizozemska, Danska i Austrija, svaka s BDP-om po stanovniku više od 20 posto iznad prosjeka. Zemlje EFTA-e Norveška, Švicarska i Island imaju nivo BDP-a po stanovniku od 73, 54 i 34 posto iznad prosjeka EU. Belgija, Njemačka, Švedska, Finska, Malta i Francuska ostale su zemlje članice EU s BDP-om po stanovniku iznad prosjeka EU...

Svih 36 zemalja

Luksemburg, također, ima najviši nivo stvarne individualne potrošnje po stanovniku od svih 36 zemalja uključenih u ovo poređenje s 38 posto iznad prosjeka EU. Slijedi zemlja EFTA-e Norveška, sa SIP-om po stanovniku 26 posto iznad prosjeka EU.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.