MINISTAR SIGURNOSTI BIH

Nenad Nešić pojasnio za "Avaz" zašto je povučena tačka o pitanju Zorana Galića

Tužilaštvo BiH zatražilo je jutros od Suda BiH da raspiše crvenu Interpolovu potjernicu za Zoranom Galićem

Nešić i Galić. Fena - Bljesak

6.8.2024

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti danas je sa dnevnog reda povučena tačka o razrješenju zamjenika direktora SIPA-e Zorana Galića.

Tim povodom kontaktirali ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i pitali šta je razlog za ovu odluku.

- Ministarstvo sigurnosti BiH je povuklu ovu tačku na dalje usaglašavanje i da vidimo kako iznaći najbolje moguće rješenje.  Neke stvari su Ministarstvu sigurnosti nejasne, pa ćemo se o tome očitovati sutra - kazao je Nenad Nešić za "Avaz".

Nezavisni odbor PSBiH ranije je donio zaključak i uputio ga Vijeću ministara BiH da se razmotri mogućnost smjene Zorana Galića.

Raspisivanje potjernice

Do inicijative za smjenu je došlo nakon što je dobio status osumnjičenog u akciji "Kings". On je trebao biti priveden, no prije hapšenja je otišao za Hrvatsku.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH zatražilo je jutros od Suda BiH da raspiše crvenu Interpolovu potjernicu za Zoranom Galićem. Kako tvrdi Tužilaštvo, Galić je prošlog mjeseca pobjegao u Hrvatsku.

Tužilaštvo vjeruje da je Galić pobjegao kako bi izbjegao hapšenje na osnovu istrage iz Sky predmeta i sumnje na korupciju. Danas je prijedlog za raspisivanje potjernice poslan Sudu BiH, koji će uskoro donijeti odluku. Kako nam je rečeno, Sud će o zahtjevu odlučivati sutra.

Podnio zahtjeve

S druge strane, odbrana Galića tvrdi da on nije u bijegu, nego da je otišao u Hrvatsku na liječenje.

Prema proceduri, pravosuđe Hrvatske mora odlučivati o eventualnom izručenju Galića Bosni i Hercegovini jer su ispunjeni uvjeti da se može izručiti BiH, bez obzira na državljanstvo.

Galić je nedavno podnio zahtjeve za razrješenje s dužnosti i penzionisanje.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.