POČITELJ

Nakon što su intenzivirani završni građevinski radovi: Most u funkciji do kraja ljeta

Po završetku ugradnje asfalta bit će ostvareni uvjeti za probno opterećenje mosta, što se očekuje uskoro, kazali nam iz "Autocesta FBiH"

Počiteljski most: Radovi pri kraju. JP Autoceste

Meliha Smajkic

30.7.2024

Kolosalni most na autocesti Koridora 5C, na dionici Počitelj – Zvirovići, koji povezuje BiH s Evropskom unijom, u promet će biti pušten krajem augusta, eventualno početkom septembra.

Sve se oteglo

Potvrdili su to jučer na naš upit iz JP "Autoceste FBiH“.

Podsjećamo, Uprava "Autocesta FBiH“ je na nedavnoj sjednici donijela odluku o tome da se most u blizini Počitelja službeno nazove Hercegovina. Intenzivirani su završni građevinski radovi na ovoj dionici i na samom mostu, a postavljen je i prvi sloj asfalta.

- Po završetku ugradnje asfalta bit će ostvareni uvjeti za probno opterećenje mosta, što se očekuje uskoro - kazali su nam iz ove kompanije.

Naveli su i da se paralelno sa završnim građevinskim radovima provodi procedura tehničkog prijema i dobivanja upotrebne dozvole.

Podsjetimo, od 10. jula otpočeli su radovi na asfaltiranju mosta u Počitelju, koji je jedan od najviših u regiji. Prethodno je postavljena metalna ograda te su okončani radovi na hidroizolaciji.

Radovi na ovoj dionici podijeljeni su u dva LOT-a. LOT 1 je petlja Počitelj s naplatnim mjestom i pristupnim cestama, tunelom Počitelj u dužini od 1.200 metara, tri vijadukta ukupne dužine 250 metara, te otvorena trasa.

Probijeni rokovi

LOT 2 je most u Počitelju, čija je dužina gotovo kilometar, a čiji je najviši stub, od ukupno šest, 97 metara. U nekoliko navrata rokovi za završetak radova na oba LOT-a su probijeni, usljed čega je investitor aktivirao mehanizam naplate penala.

Iako se iznosilo da će most u Počitelju biti otvoren do početka turističke sezone, očito je da izvođači radova azerbejdžansko-kineski konzorcij "Azvirt Limited Liability Company Sinohydro Corporation limited“ i "Powerchina Roadbridge Group“ nisu odgovorili zadatku.

Veliki zastoj

Veliki zastoj na ovoj građevini uslijedio je nakon napuknuća na jednom od spojeva mosta koja su uočena koncem prošlog ljeta. Te nepravilnosti su uspješno sanirane, a troškovi tih radova ispostavljeni su izvođačima, kako nam je to ranije rečeno iz "Autocesta FBiH“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.