RAZVOJ PODUZETNIŠTVA

Ministar Mijatović potpisao ugovore: Od ukupno 481 odobrenog poticaja, danas dodijeljena podrška za 248 poduzetnika

Dobro je da smo uz povećanje budžeta dobili i povećanje broja korisnika - rekao je Mijatović

Vojin Mijatović. Vlada BiH

El. T.

30.7.2024

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović potpisao je danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, ugovore s 248 korisnika grant sredstava u okviru četiri projekta namijenjena razvoju poduzetništva i obrta u Federacije BiH. Podsjetio je da je prethodne godine, kada je na početku mandata u Federalnom budžetu za podršku maloj privredi bilo sedam miliona KM, najavio duplo veća izdvajanja za razvoj malih i srednjih preduzeća, ali da je taj iznos ove godine uvećan za više od 3,5 puta, odnosno na 26,2 miliona KM.

Sredstava za razvoj male privrede

- Federacija je u ovom trenutku apsolutni regionalni lider kada je u pitanju izdvajanje sredstava za razvoj male privrede, odnosno malih i srednjih preduzeća u BiH. Kuriozitet ove godine je i činjenica da smo prvi put krenuli sa online aplikacijama, a cilj nam je da u sljedećoj godini potpuno izbacimo papirologiju i ubrzamo proces dodjele sredstava.

U ova dva dana ćemo potpisati ugovore sa više od 400 korisnika. Dobro je da smo uz povećanje budžeta dobili i povećanje broja korisnika. Imamo i mnogo veći interes nego što ima sredstava u Budžetu, ali ogromna je razlika između sedam miliona i 26,2 miliona KM. I sljedeće godine pokušat ćemo da se iznos ovih sredstava poveća. Trenutno smo na dva posto izdvajanja iz Budžeta FBiH za razvoj male privrede, a evropski prosjek je 3,7 posto i meni je cilj, kao resornom ministru da, kada se završi ovaj mandat, imamo evropski prosjek - rekao je ministar Mijatović.

Dodao je da je ovo način da se dio sredstava koje privrednici uplaćuju u budžet, jednim dijelom vrati u privredu.

- Tako radimo na očuvanju postojećih i povećanju broja novih radnih mjesta, te jačanju naše privrede, a u ovom trenutku mala i srednja preduzeća rade na stvaranju više od 40 posto BDP-a u BiH.

Hvala korisnicima i nadam se da će ova sredstva biti samo podstrek u razvoju njiihovih poslovnih ideja i proizvoda, te da ćemo u sljedećim godinama nadograđivati tu priču. Nadam se u sljedećoj godini većem budžetu kako bi ovo partnerstvo između privrednika i Vlade Federacije BiH još više ojačamo - poručio je ministar Mijatović.

Poticaj 

Danas su potpisani ugovori o implementaciji poticajnih finansijskih sredstava za projekte „Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture“, „Poticaj za organizovanje sajmova privrede“, „Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti“ i „Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede“.

U okviru Projekta „Poticaj za organizovanje sajmova privrede“ potpisani su ugovori sa šest korisnika, a ukupna vrijednost odobrenih projekata sa učešćem korisnika iznosi 1.937.921 KM, od čega su grant sredstva Ministarstva 423.123 KM. U okviru Projekta „Unapređenje institucijske poduzetničke infrastrukture“ potpisani su ugovori sa devet korisnika, a ukupna vrijednost odobrenih projekata sa učešćem korisnika iznosi 798.376 KM, od čega su grant sredstva Ministarstva 368.003 KM.

Za Projekt „Poticaj za razvoj obrta i srodnih djelatnosti“ izdvojena su grant sredstva Ministarstva u ukupnom iznosu od 995.753,47 KM za 113 korisnika s područja Federacije BiH, dok su grant sredstva Ministarstva od 997.502,83 KM izdvojena i za 120 korisnika iz Federacije BiH u okviru Projekta „Poticaj novoosnovanim subjektima male privrede“.

- Želim izraziti zahvalnost Federalnom ministarstvu na izuzetnoj prilici i podršci koju su dobili svi biznisi da unaprijedimo i razvijemo naše poslovanje. Smatram da je grant shema jako dobro osmišljena i da su svi kojima je potrebna pomoć mogli aoplicirati i dobiti ovu zaista jedinstvenu i značajnu podršku – rekla je Mirela Čučković iz „Ekomedico“ Sarajevo.

Edhem Jusić iz „Jusić product“ d.o.o. Živinice rekao je da je ovaj projekt jako pozitivna stvar.

Dobra prilika za mlade ljude

- Zahvalan sam Federalnom ministarstvu. Dobra je ovo prilika i za mlade ljude koji počinju svoje biznise da ostvare planove, a također, sam zadovoljan transparentnošću projekta - rekao je Jusić.

Inače, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta u Budžetu Federacije BiH za 2024. godinu osiguralo je sredstva u ukupnom iznosu od 26,2 miliona KM za sedam projekata namijenjenih razvoju poduzetništva i obrta u Federacije BiH. Nakon provedenog javnog konkursa, koji je ove godine prvi put realizovan putem online platforme, Federalno ministarstvo odobrilo je poticajna finansijska sredstva za ukupno 481 korisnika. Podjećamo da su 10. jula ugovori u iznosu od 300.000 KM potpisani sa Obrtničkom i Privrednom komorom Federacije BiH, a ugovore za tri preostala projekta ministar Mijatović potpisat će sutra.

Podršku Federalnom ministarstvu u realizaciji projekta pruža UNDP putem programa „Prevođenje okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja, kao temelj za održivi i inkluzivan rast u BiH“, zajedničke inicijative koju finansira Švedska, a provodi UNDP u partnerstvu sa UNICEF-om i UN Women, kao dio podrške UN-a vlastima u Bosni i Hercegovini u implementaciji Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.