APELI NE POMAŽU

Kanisteri i buradi kao da je ratno stanje: Stanovnici goraždanskog naselja Kuta već 40 dana bez vode

Stanovnik Kuta Fuad Omerović kaže da problem sa snabdjevanjem vodom ima oko 350 stanovnika naselja na ulazu u Goražde iz pravca Foče

Stanovnici goraždanskog naselja Kuta - Avaz
Stanovnici goraždanskog naselja Kuta - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1
Alen Bajramovic

30.7.2024

Duže od 40 dana traje agonija stanovnika goraždanskog naselja Kuta, koji su na rekordnim temperaturama ostali bez vode. Dok na različite načine pokušavaju osigurati dovoljne količine za svakodnevne potrebe, njihovi apeli nadležnima u Gradskoj upravi i Javnom komunalnom preduzeću “6. mart” ostaju bez odgovora.

Stanovnik Kuta Fuad Omerović kaže da problem sa snabdjevanjem vodom ima oko 350 stanovnika naselja na ulazu u Goražde iz pravca Foče.

- Možemo reći da problem traje godinama, dolazilo je do nestašica, ali nikada kao ove godine. Prebrodi se kriza, naveče se naspe, ali sada ne možemo ni u noćnim satima. Već 40 dana traje, mogu slobodno reći, agonija vezana za vodu – kaže Fuad.

Pojašnjava da su Kuta spojena na gradski vodovod, kojim se voda iz Drine isporučuje ka stanovnicima Goražda, ali da je ovo naselje posljednje na liniji napajanja pa zbog potrošnje u ostalim dijelovima do potrošača u ovom dijelu grada ne dolazi ništa. Zbog toga su iz komunalnog preduzeća u okobru prošle godine u Kuta usmjerili vodu sa alternativnog izvorišta Starac, ali u junu su se pobunili građani koji to izvorište od ranije koriste, tvrdeći da vode ni oni nemaju dovoljno. Od tada su kanisteri, buradi, vanjski tuševi svakodnevnica mještana Kuta.

- Snalazimo se tako što na kraju naselja ima jedan izvor i kante, flaše, ratno stanje. Sabiraj u bure, iz bureta se kupaj i to je to. Najgore je što se niko ne odaziva. Obavijestili smo direktoricu “6. marta”, gradonačelnika Ernesta Imamovića, tražili vanrednu sjednicu Gradskog vijeća … ali oni ne samo da nisu zakazali vanrednu, već su odgodili i redovnu koju su trebali održati. Zovemo svaki dan po nekoliko puta, niko nije ni došao da vidi kako izgleda život ovih ljudi – ističe Rusmir Omerović.

Uprkos nestašicama računi uredno stižu, ali građani bi i oprostili samo kada bi neko pokazao želju da im pomogne da konačno dobiju vodu. Za sutra je zakazana sjednica Gradskog vijeća Goražda na kojem stanovnici Kuta očekuju da im se omogući da se obrate vijećnicima. Kuta su samo jedno od goraždanskih naselja koja se već godinama suočavaju s problemom nedostatka vode.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.