DAN SJEĆANJA

Šehidska dova u Žepi: Država se mora čuvati, ne može se nadoknaditi

U sklopu programa otvoreno je Šehidsko spomen - obilježje Purtići

žepa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3
Z. K.

27.7.2024

Program tradicionalne Šehidske dove u Žepi, koju organizuje Muftijstvo goraždansko i Medžis Islamske zajednice Žepa, održan je danas u okviru obilježavanja Dana sjećanja na pad "Zaštićene zone Ujedinjenih naroda (UN)" Žepa.

Obilježavanju su prisustvovali izaslanik reisu-l-uleme Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini bivši muftija banjalučki Edhem ef. Čamdžić, muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, glavni imam Medžlisa Elvedin ef. Selimović, predstavnici svih nivoa vlasti, predstavnici udruženja i mnogi drugi.

Prigodno obraćanje

Program je počeo na platou Memorijalnog kompleksa Žepa 1992.-1995 intoniranjem državne himne, učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i prigodnim obraćanjima predstavnika vlasti.

U sklopu programa otvoreno je Šehidsko spomen - obilježje Purtići, nakon čega je uspijedio obilazak Ratne spomen-sobe 185. Žepske brigade.

U Džamiji šehida Mehmed-ef. Hajrića proučen je kelimei-tevhid i održan mevludski program i zikr.

Prisutnim se ovom prilikom obratio izaslanik reisul-uleme muftija Čamdžić koji je govorio je o značaju očuvanja sjećanja na herojsku borbu šehida, boraca, navodeći da im se nikada ne možemo odužiti za slobodu koju danas uživamo.

Posebno je ukazao na činjenicu da ideologija zla još uvijek živi.

- Mi moramo dolaziti, sastajati se, njima u lice pogledati, ovim šehidima. Ni deveto koljeno naše djece neće imati hajra ako ne budemo vodili računa o našim šehidima, njihovoj djeci, roditeljima, braći i sestrama i o živim invalidima i borcima - istakao je muftija Čamdžić.

Poručio je da da je ovakvim događajima moramo prisustvovati svi u većem broju kako nam se historija ne bi ponovila.

- Ako se otuđimo, budemo spavali, historija će nam se ponoviti. Nemojmo se igrati sa sudbinom naše djece i unučadi. Dušmanin nikada ne drijema, ne spava pod orahom k'o što mi spavamo, oni prave planove i projekte - upozorio je muftija Čamdžić, naglasivši da je bitno čuvati svoju zemlju.

Istakao je da je širom BiH prolivena krv šehida, te da su ta mjesta sveta.

- Imamo šehidske ploče na svakom mjestu u BiH. Djeca moraju znati šta nam se desilo, jer su naši sinovi ubijani. Ovo je bilo ubijanje, pa zapamtimo ako nas je neko ubijao. Pogledajte u svijetu šta se događa s onima koji nemaju državu - živi - a mrtvi na dunjaluku. Mi imamo državu, ali je ne čuvamo. Kažu, neće s nama da žive, dišu isti zrak, hoće ako ja i ti hoćemo. Država se ne može nadoknaditi, ako se jednom u provaliju baci, gotovo je - poručio je muftija Čamdžić.

Ukazao je, također, i na vrlo značaj Rezolucije o Srebrenici, kazavši da je ona bitna, jer tako cijeli svijet zna ko je bio zločinac, a ko žrtva.

Mehmed Pargan, u ime člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, poselamio je sve prisutne, te govorio o diplomatskom angažmanu dr. Bećirovića i njegovog tima, kojim je vraćen fokus svjetske pažnje na BiH, jer od ove godine obilježava Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici s potvrdom da su pripadnici VRS i MUP-a RS počininili nad Bošnjacima zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

Naš izbor su mir, zakon i pravda

- Nakon genocida koji je počinjen nad Bošnjacima ovaj narod nije napravio ni jedno djelo osvete. Možemo biti ponosni na sebe. Svu raspoloživu energiju potrošili smo na sudsko procesuiranje. Genocid nad Bošnjacima je najdetaljnije dokumentovani zločin u historiji, nikad ni za jednog rata nije donijeto toliko presuda za ratne zločine kao što se to desilo nakon agresije na BiH. Naš izbor su mir, zakon i pravda - kazao je svjetnik Bećirovića, poručivši da se ratni zločin ne isplati.

Šehidsku dovu je proučio muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a Fetvu o genocidu čitao Refik ef. Čaušević, rukovodičlac Službe za vjerske poslove iI obrazovanje Muftijstva goraždanskog. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.