NAVODNI HIBRIDNI RAT

Nevjerovatna izjava ambasadora BiH u Srbiji: Zabranio bih da se u RS kontaktira s osobljem stranih ambasada

Ideju pravnici smatraju skandaloznom, antiustavnom i neprovodivom

Aleksandar Vranješ. Tanjug

N. H.

25.7.2024

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji Aleksandar Vranješ tvrdi da "Američka, Britanska i Njemačka ambasada u Sarajevu vode u ime svojih država hibridni rat protiv Republike Srpske, što se ogleda kroz njihovo, navodi, nediplomatsko ponašanje, sankcije i politički pritisak".

Zbog svega bi ambasador mijenjao krivični zakonik te zabranio kontakte sa zaposlenicima stranih misija. 

Ideju pravnici smatraju skandaloznom, antisutavnom i neprovodivom, ali i nastavkom stare priče o targetiranju NVO sektora i označavanju stranih agenata.

- Ekonomske sankcije prema zvaničnicima Republike Srpske, propagandne aktivnosti i širenje lažnih vijesti putem (pot)plaćenih medija, cyber operacije, prisluškivanje, špijunske aktivnosti, dio su, tvrdi ambasador BiH u Srbiji, nekonvencionalnog rata Zapada prema RS. 

Aleksandar Vranješ dodaje da se svemu može i mora oduprijeti sistem:

- Postoji način da se RS odupre hibridnim operacijama navedenih ambasada. Jedna od mogućnosti je uvođenje novog krivičnog djela u Krivični zakonik RS kojim bi se sankcionisala svaka komunikacija s predstavnicima ambasada, međunarodnih organizacija i stranih država, koje bi Narodna skupština RS definisala kao strane organizacije i lica koja učestvuju u aktivnostima protiv ustavnog, pravnog i ekonomskog poretka RS, naveo je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji.

Javno ili tajno, pojašnjava Vranješ, djejstvuju akreditovani predstavnici obavještajnih službi, ali i čitav niz prikrivenih operativaca, sekretara, atašea, agenata koji tako rade protiv RS. Optužuje kolegu ambasadora Majkla Marfija (Michael Murphy) da je izašao iz diplomatskih okvira, te da se ponaša kao da je na čelu okupacione uprave. 

Krivični zakonik mijenjali bi kako bi kaznili državne službenike ili imenovana lica iz RS koja na bilo koji način komuniciraju s ambasadama ili organizacijama s liste koju definiše Narodna skupština, prenosi N1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.