RAZGOVOR

Profesor Adnan Huskić za “Avaz”: Ponašanje SDA je dokaz da EU nije strateški cilj svih stranaka u BiH

Podsjeća na proces kroz koji je prošla Hrvatska, koja je postigla konsenzus na nivou dvije ključne političke opcije – SDP-a i HDZ-a

Adnan Huskić. Facebook

Alen Bajramovic

25.7.2024

Evropska unija kao strateški cilj nije ništa drugo do isprazna priča, kaže za “Avaz” profesor međunarodnih odnosa i politički analitičar Adnan Huskić. BiH jučer nije iskoristila ni dodatno vrijeme koje je dobila od Evropske komisije, pa je zbog izostanka podrške četiri kantonalna premijera iz SDA ostala jedina država zapadnog Balkana koja u Brisel nije dostavila svoju Reformsku agendu. Osim gubitka prve tranše iz Plana rasta EK za zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona eura, posljedice bi mogle biti mnogo dublje.

- Meni je sve ovo, ovaj čitav cirkus sa četiri kantona i premijerima iz SDA, jasan znak da u BiH ne postoji ono o čemu svo vrijeme govorimo, a to je da se EU, približavanje EU ili bilo šta što se tiče zapadnih integracija, treba tretirati kao strateški cilj. A strateški cilj je nešto što ne smije biti predmetom dnevne politike – kaže profesor Huskić.

Podsjeća na proces kroz koji je prošla Hrvatska, koja je postigla konsenzus na nivou dvije ključne političke opcije – SDP-a i HDZ-a, da proces integracija ne smije postati tema političke borbe unutar države.

- Ovakvo ponašanje SDA-ovih premijera direktno govori u prilog tome da EU nije strateški cilj svih stranaka u BiH i da se o tome ne može uopšte govoriti. Jednako tako to se da izvesti i na djelovanje drugih stranaka u prethodnom periodu, posebno vlasti u RS, ali mislim da je sada do te mjere jasno da evropske integracije, koje su nužne za budućnost BiH, političku stabilnost i sve što ide uz to, definitivno nije jedna od onih stvari koje bi se mogle nazvati strateškim ciljem, barem kada govorimo o pojedinim strankama u BiH – ističe Huskić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.