PREMIJER RS

Višković: "Etiketira se RS, a SDA blokira Reformsku agendu"

RS je pokazala da je opredijeljena za evropski put i, kao i do sada, dala puni doprinos i aktivno učestvuje u EU procesima, istakao je

Radovan Višković. Dejan Rakita/PIXSELL

N. H.

25.7.2024

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković osvrnuo se na činjenicu da je Bosna i Hercegovina propustila veliku priliku nakon što Radna grupa nije usvojila Nacrt reformske agende Plana rasta za zapadni Balkan. 

- Neusvajanje Nacrta reformske agende na koji je RS dala saglasnost, a koja je trebala da bude upućena u Brisel, Evropsku komisiju nakon koje je trebala otpočeti uplata prve tranše od 70 miliona namijenjenih BiH je još jedan u nizu dokaza da je RS opredijeljenja za EU put - rekao je Višković.

Nakon toga se obrušio, kako to i inače biva s liderima manjeg bh. entiteta, na visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i Ambasadu SAD-a u BiH. 

- Sve izjave koje su dolazile od nelegalnog visokog predstavnika  Kristijana Šmita i Ambasade SAD-a kako Srpska blokira EU integracije, kako je Srpska protiv investicija iz EU, kako blokira novac namijenjen građanima u BiH su netačne, maliciozne i protiv RS.

Četiri kantona u kojima je većina okupljena oko SDA blokirali su i nisu podržali Reformsku agendu i time onemogućili prvu tranšu od 70 miliona eura namijenjenih BiH pokazuje svu nefunkcionalnost u FBiH i raskrinkavaju sve te laži i koje po ko zna koji put demaskiraju odnose u BiH - rekao je on.

- Upornim laganjem, etiketiranjem RS da nanosi štetu BiH, institucijama i građanima i ovo je pokazatelj kako su te izjave bile netačne i protiv RS, a RS je pokazala da je opredijeljena za evropski put i Srpska je kao i do sada dala puni doprinos i aktivno učestvuje u EU procesima. Zahvaljujem se svim našim predstavnicima koji su učestvovali u ovom procesu, kao i predstavnicima Evropske komisije.

Zahvaljujem se i predstavnicima iz Evropske komisije koji su zajedno u saradnji sa predstavnicima RS radili na usaglašavanje predloženih mjera. Јoš jednom ističem da je ovaj put prilikom neusvajanja Nacrta reformske agende dokazano i pokazano da RS i njene institucije nisu remetilački faktor u BiH kako se želi uporno predstaviti od strane onih koji su protiv RS i njenih institucija, već da je RS spremna, sposobna i lider u procesu EU integracija u BiH - zaključio je Višković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.