PRENOSIMO

Treba poduzeti zakonske mjere da se Benjamina Karić zaustavi u estetskom, moralnom i urbanističkom uništavanju i ponižavanju Sarajeva!

O njenom ukusu ne treba rapravljati, jer je uzaludan posao, navodi

Benjamina Karić. Facebook

Avaz.ba

24.7.2024

Jedan od najpoznatijih bh. novinara Senad Avdić objavio je izvrsnu kritiku na račun gradonačelnice Sarajeva Benjamine Karić, a tekst s portala “Slobodna Bosna”, prenosimo u cijelosti:

- Prije 15-20 godina izašao sam iz stana oko pola osam-osam i ispred ulaza odložio vrećicu sa smećem, gradivom i to golemom koje se nakupilo tokom derneka prethodne noći. Kamion "Rada" smeće je već bio odvukao sat ranije.

S druge strane ulice stajao je štrkljav čovjek u zagasito zelenom odijelu, dajući mi išaret da sačekam dok je vadio blokić i plajvaz iz džepa. 

Kad se skroz približio vidio sam metalnu pločicu na kojoj je pisalo: Ekološka policija. Ne baš ljubaznim, a pogotovo ne urbanim glasom, zeleni me policajac upozorio na prekršaj kojeg sam upravo počinio i, nespreman na dalji dijalog i kompromis, počeo pisati u blokić propisanu novčanu kaznu.

- Znate, gospodine, ja nisam dugo ovdje sa stanom, nisam savladao kućni red - batrgao sam se. "Iz Trnova sam ovdje doselio", i to sam bubnuo.

"Džaba vam je ta priča, sad živite ovdje i morate se pomiriti sa tim da je ovo grad sa svojim pravilima ponašanja. Što to prije usvojite, svima će nam biti ljepše i ugodnije". I to je rekao ekološki policajac prije nego što me rastavio od 20-30 maraka.

Moja crna PVC vrećica pred ulazom u haustor bila je prava konceptualna instalacija u poređenju sa kičerskim, dunđerskim „dijamantom“ kojeg je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, odranije poznata po sličnim akcijama (opet pod okriljem noći), pocalila u centru Baščaršije.

Prema tvrdnjama upućenih u ove poslove, gradonačelnica Karić je svojom nekultivisanom, voluntarističkom samovoljom prekršila pola tuceta pozitivnih pravnih propisa, što je već postao njen prepoznatljiv modus operandi, populistički iritantan.

O njenom ukusu ne treba rapravljati, jer je uzaludan posao - žena koja napadne pjevačicu Lidiju Bačić zbog (pre)slobodnog, besplatnog javog nastupa jednoj drugoj još lepršavijoj pjevaljki, Severini, plaća stotine hiljade maraka za novogodišnji nastup.

U (prilično beznadežnom) slučaju radi se o elementarnom poštivanju principa zakonitosti i pravne države - da je neko odgovoran podsjeti: GOSPOĐO, OVO JE GRAD I MORATE SE PREMA TOME ODNOSITI ODGOVORNO.

I, naravno, naplati joj mandatnu kaznu za zagađivanje grada i gaženje zakona.

Kod mene je ta sankcija upalila, možda i Karićku privede k poznavanju prava - piše Senad Avdić u tekstu za "Slobodnu Bosnu"

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.