NEĆE DA BUDE USVOJEN

Ratni vojni invalidi nezadovoljni predloženim zakonom o dopunskim pravima boraca ZDK-a

U zakon nisu uvrštena prava po pitanju protetike, banjsko-klimatskog liječenja i liječenja

Savez ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona. Fena

FENA

24.7.2024

Savez ratnih vojnih invalida Zeničko-dobojskog kantona nezadovoljan je utvrđenim i u skupštinsku proceduru od Vlade ZDK-a upućenim Prijedlogom zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica te zahtijevaju da ne bude usvojen u Skupštini ZDK - kazao je na današnjoj pres-konferenciji predsjednik Saveza Amir Mujkić.

- Mi smo nezadovoljni postojećim prijedlogom zakona koji je upućen u skupštinsku proceduru. U zakon nisu uvrštena prava po pitanju protetike, banjsko-klimatskog liječenja i liječenja - kazao je Mujkić.

On je najavio da će delegacija SRVI ZDK-a učestvovati u radu Skupštine ZDK te da će, ako ne bude prihvaćen njihov prijedlog da se zakon povuče s dnevnog reda sjednice Skupštine, biti prisiljeni da organiziraju i proteste.

Amputirac Omer Odobašić također je nezadovoljan tekstom novog prijedloga zakona, u kojem su, navodi, minimalno ili nikako nisu uvaženi zahtjevi iz javne rasprave provedene u lokalnim zajednicama.

- Zapostavljeni smo i zbog zastarjelih materijala te načinom na koji dolazimo do ortopedskih pomagala. Tražimo da se procedura pojednostavi i da se prate savremeni standardi - kazao je Odobašić, koji je podvukao kako ova populacija stari te im je potrebno više sredstava za liječenje.

Zamjenik predsjednika Almir Čamdžić istakao je kako su obavili razgovore s premijerom ZDK-a Nezirom Pivićem i ministrom za boračka pitanja Adnanom Sirovicom koji im je, dodao je, sastanak zakazao za 1. august, dok je sjednica Skupštine ZDK zakazana za 31. juli.

Ako budu prinuđeni da izađu na proteste, najavio je, to će i uraditi.

Zulkaid Skomorac, koji je RVI i privrednik, navodi kako će zakonski tražiti prava da RVI koji su odlučili započeti privatni biznis, dobiju prava koja pripadaju i njihovim kolegama, poput prava na stan ili renoviranje stana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.