NA DANAŠNJI DAN

Jadranka Stojaković: 74. godišnjica rođenja jedne od najpoznatijih bh. kantautorica

Danas je srijeda, 24. juli/srpanj 2024. godine, do kraja godine preostao je još 161 dan

Jadranka Stojaković. plusradio.us

I.P.

24.7.2024

Na današnji dan 1950. godine, u Sarajevu je rođena Jadranka Stojaković, gdje je i počela svoju muzičku karijeru, krajem šezdesetih, u grupi „Kombo 6“, a prvi solistički nastup imala je 1968. godine na festivalu “Mladi pjevaju proljeću”.

Od 1988. do 2011. godine Jadranka je živjela i stvarala u Japanu, gdje se, 2009. godine, teško povrijedila tokom nastupa u središtu Toyote. Naime, publika ju je pozvala na bis, a ona se saplela o kablove i pala. Nakon toga se mogla kretati samo uz pomoć kolica ili hodalice. Kada je preživjela razorni potres koji je pogodio Tokio u martu 2011., odlučila je da se vrati u BiH.

Bolovala od multiple skleroze

Od 2012. godine radila je kao urednica u muzičkoj produkciji RTRS-a i svojim je velikim iskustvom pomagala talentiranim mladim ljudima. U saradnji s prijateljicom Milkom Čeremidžić napisala je knjigu o svom životnom i stvaralačkom putu naslova “Boje zvuka”.

Ali kako je bolovala od multiple skleroze, 2014. godine smještena je u Dom za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjoj Luci, gdje je provela posljednje dvije godine života.

Jadranke se sjećamo po predivnim šansonama: “Sve smo mogli mi”, “Čarobnjaci”, “Nedovršeni valceri”, “Muzika je svirala”, “Ima neka tajna veza”, “Na drumovima Srema”, “Tijesno doba” i “Vjerujem”, a njena izvedba pjesme “Što te nema” uvrštena je među deset najboljih evropskih etnopjesama svih vremena.

Simon Bolivar. wikipedia.org

Rođen Simon Bolivar, najznačajnija ličnost u historiji Južne Amerike

1783. - Rođen južnoamerički revolucionar, vojskovođa i državnik Simon Bolivar, najznačajnija ličnost u borbi za nezavisnost Južne Amerike od Španije, poslije mnogih vojnih pobjeda nad Špancima nazvan "El libertador de la patria" (Oslobodilac domovine). Oslobodio je Venecuelu, Ekvador, Panamu i Peru i izabran za predsjednika Kolumbije i Bolivije, koja je po njemu dobila ime. Njegovu životnu zamisao - osnivanje federacije južnoameričkih republika, omela su trvenja vladajućih slojeva i otpor SAD i Velike Britanije. Optužen za namjeru da se proglasi monarhom, povukao se s vlasti 1930. i ubrzo umro.

1802. - Francuski pisac Aleksandar Dima (Alexandre Dumas), jedan od začetnika feljtonističkog romana, rođen je na današnji dan. Sam ili uz pomoć brojnih saradnika napisao je gotovo 300 djela, punih života i zanimljivih preokreta, čija kompozicija, živ dijalog i slikoviti opisi privlače i sada čitalačku publiku širom svijeta. Prvo se istakao romantičnim dramama "Anri Treći i njegov dvor", "Antoni", "Kula Nel", "Kin". Pisao je i komedije, ali je svjetsku slavu stekao slobodno obrađenim romanima s motivima iz francuske historije: "Tri musketara", "Grof Monte Kristo", "Kraljica Margo", "Dvadeset godina poslije", "Kraljicin đerdan", "Crna lala"…

1864. - Rođen njemački pisac Benjamin Frenklin Vedekind (Franklin Wedekind), poznat kao Frank Vedekind, koji je ekscentričnim, ali snažnim dramama, punim ironije i cinizma, tragike i komike, grotesknih likova, drastičnih erotskih scena i uličnog žargona provocirao licemjerni građanski moral. Djela: drame "Proljećno buđenje", "Zemaljski duh", "Markiz fon Kajt", "Pandorina kutija", "Mrtvački ples", "Muzika", "Cenzura", pjesme "Četiri godišnja doba".

1906. - Umro srbijanski književnik Stevan Sremac, jedan od najistaknutijih realista u srpskoj književnosti. Pisao je duhovite pripovijetke iz provincijskog života, u kojem je našao starinsku atmosferu, poetsku nježnost, humorističke zaplete, a pod naslovom "Iz knjiga starostavnih" izdao je poetizovane pripovijetke iz narodne historije. Ostala djela: drame "Ivkova slava", "Zona Zamfirova", romani "Pop Ćira i pop Spira", "Vukadin", politička satira "Luminacija na selu".

1911. - Hiram Bingham, američki arheolog i političar, pronašao ruine svetog grada Inki - Machu Picchu, "izgubljeni grad Inka", smješten na najvišem dijelu istočnih Andi u Peruu. Između 1906. i 1924. godine organizirao je šest ekspedicija po Južnoj Americi. Osim arheologijom bavio se i politkom, pa je tako bio guverner i senator Savezne države Konektikat.

Predrag Ejdus. 011info.com

Rođen Predrag Ejdus, bard srbijanskog i jugoslavenskog glumišta

1947. - Rođen Predrag Ejdus, srbijanski i jugoslavenski televizijski i pozorišni glumac, te profesor glume. Bio je predsjednik Udruženja dramskih umjetnika Srbije od 1985. do 1989. Odigrao je 150 pozoriših uloga, snimio više od 50 filmova, televizijskih drama i serija. U njegove antologijske pozorišne uloge ubrajaju se likovi: Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Kir Janje, Laze Dunđerskog... Predstavom “Kir Janja”, u kojoj je glumio naslovnu ulogu, proslavio je 2017. godine 25 godina izvođenja te uloge. Preminuo je u Beogradu, 28. septembra 2018. godine.

1949. - Alija Sirotanović je, sa svojih osam komorata, za osam sati rada iskopao 152 tone uglja, prebacio normu za 215 posto, srušio dotadašnji rekord Stahanova za 50 tona i postigao svoj svetski rekord u iskopu uglja.

1957. - Umro francuski pisac, reditelj i glumac ruskog porijekla Aleksandar Žorž Gitri (Alexander George), poznat kao Saša Gitri, autor lakih komedija, koje je sam režirao i u njima igrao glavne uloge. Djela: komedije "Noćni čuvar", "Lijepa svadba", operete "Maskirana ljubav", "Mocart", filmovi "Kad bi Versaj progovorio", "Roman jednog varalice".

1969. - Rođena Dženifer Lopez (Jennifer), američka glumica, pjevačica, plesačica, muzička producentica i modna dizajnerica. Prema izvještaju časopisa “Forbes” iz 2007., Lopez deveta je najbogatija žena na svijetu, a njeno bogatstvo pocjenjuje se na 110 miliona dolara.

1974. - Umro engleski fizičar Džejms Čedvik (James Chadwick), dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1935., koji je 1932. otkrio neutron. U Drugom svjetskom ratu je od 1943. do 1945. kao glavni britanski instruktor radio na "Menhetn projektu" razvoja atomske bombe u Los Alamosu, SAD.

1976. - Američki svemirski brod "Viking 1" spustio se na Mars, čime je počelo ispitivanje mogućnosti života na toj planeti.

1980. - Umro engleski filmski glumac Piter Selers (Peter Sellers), izuzetan komičar, majstor prerušavanja. Igrao je u seriji filmova o Pink Panteru. Ostali filmovi: "Dr Strendžlav", "Lolita", "Pucanj u tami", "Šta je novo, mačkice", "Zatvorenik Zende", "Dobro došli, gospodine Čens".

Ivo Kalina. istrapedia.hr

Preminuo Ivo Kalina, jedan od prvih hrvatskih slikara informela

1995. - Preminuo Ivo Kalina, jedan od prvih hrvatskih slikara informela i apstraktnog ekspresionizma. Bio je saradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića, član grupe Mart i Grupe šestorice. Radio je kolaže jedinstvene u hrvatskoj savremenoj umjetnosti, a poslije pejzažne motive crno-bijelih poteza. Izlagao je u Zagrebu, Opatiji, Rijeci, Rimu i Firenci.

2000. - Umro oskarovac Klod Sote (Claude Sautet), francuski filmski reditelj i scenarist. Bio je hroničar poslijeratnog francuskog društva. Sa svojom omiljenom glumicom Romi Šnajder (Romy Schneider) snimio je ukupno pet filmova.

2010. - Preminula Mia Oremović, vrhunska karakterna hrvatska glumica. Debitirala je glavnom ulogom udovice u filmu “H-8” (1958.) Nikole Tanhofera za koju je nagrađena glavnom glumačkom nagradom na Festivalu u Puli. U filmovima “Imam dvije mame i dva tate” (Krešo Golik, 1968., Zlatna arena za gl. ulogu), kao neurotična malograđanka, i “Ko pjeva zlo ne misli” (Krešo Golik, 1970.), kao usidjelica srednjih godina, iskazala se kao izvanredna komičarka. Osim na filmu mnogo je radila na televiziji i radiju. Dobila je više značajnih priznanja i nagrada, između kojih nagradu Vladimir Nazor za životno djelo na području filma te (1996.) nagradu za životno djelo "Fabijan Šovagović " Udruženja hrvatskih filmskih reditelja (2002.).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.