UPOZORENJE LJEKARA

Dr. Anisa Bajramović: Od morbila preminuo 17-godišnjak

Pik epidemije je bio sredinom maja, sad je u opadanju, ali to ne znači da je epidemija završila, trajat će ona još, kazala je dr. Bajramović

Treba djecu vakcinisati. Facebook

Z. K.

18.7.2024

Doktorica Anisa Bajramović, specijalistica epidemiologije iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, za N1 kazala je da od jučer imaju prvu prijavu smrti od morbila, a u pitanju je mladić od 17 godina.

- Sprema se izvještaj sada za FBiH, gdje će se opisati epidemija pertussis i morbila. Pertussis kako je počeo u FBiH od prošle godine, od novembra registrovane su četiri smrti beba, to je vrlo loša brojka - istaknula je doktorica Bajramović.

Potcrtala je i da morbile ne biraju, od morbila može da oboli svaka osoba koja nije vakcinisana. To može i kod odrasli i kod djece da se desi.

- Svaki roditelj zna da mora vakcinisati djecu, a zdravstveni sistem je dužan da obavijesti. Pik epidemije je bio sredinom maja, sad je u opadanju, ali to ne znači da je epidemija završila, trajat će ona još. Sedmično je manje od 100 oboljelih, najviše je djece. Prvom dozom vakcine MRP-a vakcinisano je 80 posto djece, a u drugim dobnim skupinama smo na 60 posto– kazala je dr. Bajramović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.