ZABRINJAVAJUĆE

Ukupna zaduženja za milijardu maraka viša u odnosu na lani: Narod diže kredite zbog odmora, svadbi, dženaza…

Neki ih i ne vraćaju u potpunosti, nego čim ostatak duga dođe na nivo da je manji od iznosa koji je već otplaćen, ide se u novo zaduživanje

Screenshot

Alen Bajramovic

18.7.2024

Prema podacima Centralne banke BiH, ukupna zaduženja stanovništva na kraju maja ove godine bila su za 129,7 miliona KM viša u odnosu na april, a čak za 1,02 milijarde maraka u odnosu na isti mjesec prošle godine!

Ukupni krediti građana, privatnih preduzeća, vladinih institucija i ostalih domaćih sektora na kraju maja iznosili su 24,53 milijarde KM i za 2,11 milijardi KM su viši nego na kraju maja 2023. godine.

Dok troškovi života konstantno rastu, evidentno je da je kredit postao jedini način ne samo za rješavanje važnijih životnih pitanja već i za puko preživljavanje većine građana čija su mjesečna primanja daleko od cijene mjesečne potrošačke korpe.

Iz duga u dug

Narod diže kredite zbog svadbi, dženaza, godišnjih odmora…

- Nažalost, građani BiH sada praktično žive od kredita. Za razliku od razvijenog svijeta, u BiH se kreditima ne rješavaju samo krucijalna pitanja, poput kupovine stana, auta i slično, već je kredit postao način preživljavanja uz ovako visoke cijene i činjenicu da primanja ne prate rast troškova. Prema mom mišljenju, a govorim to iz ličnog iskustva, kreditno zaduživanje postalo je kontinuirano stanje u kojem se nalazimo.

Dio građana ne vraća kredite u potpunosti, pa čim ostatak duga dođe na nivo da je manji od iznosa koji je već otplaćen, ide se u novo zaduživanje. Mijenjaju se banke, otvaraju novi računi i tako unedogled. Ne smijemo zaboraviti veliki broj građana koji ili nisu kreditno sposobni ili su došli u stanje da ne mogu servisirati svoj dug. Bojim se da će ih svakim danom biti sve više - kaže Mersiha Ferhatović-Beširović, predsjednica Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH.

Ferhatović-Beširović: Svakim danom sve više. Facebook

Predsjednik Udruženja potrošača “Reakcija” iz Banje Luke Dušan Srdić podsjeća da se najveći dio troškova u okviru mjesečne potrošačke korpe odnosi na hranu. S prosječnom plaćom od oko 1.300 KM četveročlana porodica moći će se prehraniti, pojašnjava, ali ona s najnižom plaćom, koja u RS iznosi 900 KM, vrlo teško.

Veliki rast

- Međutim, opet nam ostaju troškovi koji nisu ni predviđeni potrošačkom korpom, poput ljetovanja. Iako prilikom kupovine prve nekretnine građani imaju određene pogodnosti, cijene su abnormalno porasle. 

Srdić: Cijene abnormalno porasle. Facebook

U 2020. godini smo kvadrat stana u Banjoj Luci plaćali nešto više od 2.000 KM, dok je današnja cijena viša od 3.500 KM. Zato se mladi odlučuju i za kupovinu montažnih kuća, čija je cijena kvadrata mnogo manja - kaže Srdić.

Sve na kredit

Na osnovu anketa turističkih agencija u SBK, Klub potrošača srednje Bosne iz Travnika ukazuje na apsurd da građani BiH, za razliku od onih u mnogo razvijenijim državama, ne samo da ne smanjuju troškove godišnjih odmora već se bilježi ogroman rast odlazaka na godišnji odmor - na kredit!

- Rast cijena u Hrvatskoj naveo je građane BiH da se okrenu drugim destinacijama - Turskoj, Tunisu i Albaniji, ali kako odlazak na odmor od sedam dana košta od 3.000 do 6.000 KM za četveročlanu porodicu, to je rezultiralo i dizanjem kredita za tu namjenu. Valjda za ogroman broj građana BiH važi ona stara narodna - ne ide na more ko ima, nego ko je naučio. Kakvo će biti stanje u septembru, kad djeca krenu u školu, ili u oktobru, kad se krene s pripremom zimnice - o tome ćemo razmišljati kad se vratimo s godišnjeg - kaže predsjednik Kluba potrošača srednje Bosne Admir Arnautović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.