REAKCIJE

Duška Jurišić: Užasno pogrešan potez delegacije pet zemalja Evropske unije

Međutim, nedopustiva je relativizacija genocida u Srebrenici, ovaj zločin nad zločinima je sudski utvrđena činjenica, kaže Jurišić

Fena

E. T.

17.7.2024

Zamjenica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duška Jurišić oglasila se povodom toga što su predstavnici pet zemalja EU položili cvijeće na spomen-obilježje u Bratuncu, gdje su ukopani vojnici vojske RS.

- Užasno pogrešan potez delegacije pet zemalja Evropske unije, koja je danas položila cvijeće na spomen-obilježje u Bratuncu, samo pet dana nakon obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici - kazala je Jurišić.

Istakla je da niko, uključujući majke žrtava genocida u Srebrenici, ne poriče da je nevino stradalih bilo na svim stranama.

- Međutim, nedopustiva je relativizacija genocida u Srebrenici. Ovaj zločin nad zločinima je sudski utvrđena činjenica - rekla je Jurišić.

Podsjetila je evropske zvaničnike da ministri iz Republike Srpske u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nisu pokazali tračak pristojnosti, a kamoli poštovanje prema žrtvama, glasajući protiv prijedloga da se 11. juli proglasi Danom žalosti u BiH.

Podsjetimo, jučer je na ovu vijest reagovao i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić, koji je poručio kako je šokiran ovakvim činom zvaničnika Delegacije EU u BiH.

- Potpuno sam šokiran da vidim zvaničnike Delegacije EU u BiH kako odaju počast pripadnicima vojske bosanskih Srba na 'Vojničkom groblju'. Tu je i zastava organizacije ratnih veterana bosanskih Srba odmah do velikog križa - pod krinkom "nevinih civila".

Ovdje su ukopani pojedinci koji su imali vodeću ulogu u zločinima protiv čovječnosti u proljeće i ljeto 1992. godine nad bošnjačkim stanovništvom - poručio je Suljagić.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.