GODIŠNJICA GENOCIDA

Nekoliko stotina metara duga kolona u šetnji gradskim ulicama pod motom "Zenica za Srebrenicu"

Tačno u 12 sati, oglasila se i sirena za uzbunu, kojom je također odata počast žrtvama genocida u Srebrenici

Šetnja za Srebrenicu. Fena

FENA

11.7.2024

Zeničani su i ove godine, u nekoliko stotina metara dugoj koloni, u 11 sati sa Trga Alije Izetbegovića u tom gradu krenuli u jednosatnu tradicionalnu šetnju gradskim ulicama pod motom „Zenica za Srebrenicu“ u organizaciji Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije Zenica.

Polaganje cvijeća

Kolona će se vratiti na isto mjesto te na platou ispred centralnog gradskog Spomen obilježja “Kameni spavač” položiti cvijeće te proučiti dovu za, u julu 1995. godine, od strane pripadnika Vojske i policije Republike Srpske, nevino ubijene stanovnike tada zaštićenih zona Ujedinjenih nacija Srebrenica i Žepa.

Generalna skupština UN-a nedavno je donijela rezoluciju o proglašenju Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u kojem je živote izgubilo 8.372 osobe.

- Rezolucija o Srebrenici u suštini samo je dodatna potvrda onoga što smo mi već imali presuđeno kroz međunarodne presude. Posebice moramo naglašavati značaj obilježavanja Dana žalosti i sjećanja na Srebrenicu, jer mi već 29 godina svjedočimo negiranju genocida.

Ukoliko smo već 29 godina svjedovi toga, postavlja se pitanje šta će biti u budućnosti. Veliki su, zaista, zahtjevi pred nama da očuvamo sjećanje na žrtve jer je to naša obaveza, ali, svakako, da se to nikada i nikome ne dogodi- istakla je asistentica na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici Ajša Luković.

On je podvukla kako Srebrenica nije jedino mjesto gdje su počinjeni takvi zločini, nad nevinim bošnjačkim stanovništvom.

- Mi uvijek podsjećamo i na Prijedor i na mnoge, mnoge druge gradove u BiH, koji su žrtve onoga što se desilo od 1992. – 1995. godine, a to je čin agresije na BiH i međunarodni oružani sukob, za koje imamo presude koje nam sve dokazuju - kazala je Luković.

Međunarodni dan sjećanja žrtve genocida i Dan žalosti zbog genocida u Srebrenici prvi se put ove godine institucionalno obilježava u mnogim zemljama svijeta, ali i u sjedištu UN-a, dok na cijeloj teritoriji BiH nije proglašen ni Dan žalosti.

Obaveza je podsjećati

Dan žalosti, zbog protivljenja srpskih članova Vijeća ministara BiH, nije proglašen za cijelu teritoriju BiH pa se institucionalno i ne obilježava na teritoriji na kojoj je genocid i počinjen. Dan žalosti danas je samo na teritoriji Federacije BiH i Brčko Distrikta.

- Šta kazati na to? Mi, očito, moramo krenuti od sebe. Smatram da svaki pojedinac ima obavezu da se podsjeća. Ako institucionalno ne djelujujemo, trebamo mi djelovati u svojim domovima. Naši su domovi naše institucije- kazala je Luković.

Tačno u 12 sati, oglasila se i sirena za uzbunu, kojom je također odata počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.