SAOPĆENJE

FHMZBiH: U BiH i narednih dana pristiže topao zrak sa sjevera Afrike, vrućina opasna po zdravlje

Najviše dnevne temperature uglavnom između 36 stepeni i 41 stepeni

Oprezno na ovim temperaturama. FENA

FENA

11.7.2024

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH upozorili su da se na podjednaku vrućinu, lokalno čak i izraženiju, treba prilagoditi u narednih sedam do deset dana, do kada će u Bosnu i Hercegovinu i dalje pristizati topao zrak sa sjevera Afrike.

Stalna upozorenja

U danima vikenda, u poslijepodnevnim satima, postojat će uvjeti i za kraći lokalni pljusak u centralnim i istočnim područjima. 

Obilje sunca i uglavnom slab vjetar pogodovat će za ljetne aktivnosti, ali imajte na umu stalna upozorenja na vrućinu koja može biti opasna za zdravlje, i da je indeks UV zračenja vrlo visok. Uslovi za tropske noći postojat će na čitavom prostoru zemlje, upozoravaju iz FHMZBiH.

Minimalne temperature zraka u varirat će između 20 stepeni i 26 stepeni u Bosni, na jugu Hercegovine do 28 stepeni. Najviše dnevne temperature uglavnom između 36 stepeni i 41 stepeni.

Lokalno maksimalne temperature mogu rasti i do 42°C.

Pad temperature

U periodu od 22. do 25 jula izgledan je prelezak jedne fronte preko naše zemlje, koja bi uslovila osjetniji pad temperature zraka, ali i izvjesnu količinu padavina.

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 13 stepeni i 18 stepeni u Hercegovini do 20 stepeni. Najviša dnevna temperatura od 22 stepeni do 27 stepeni, jugu zemlje do 30 stepeni, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.