KRITIKOVAO GRADONAČELNICU

Bečarević: "Da li Benjamina Karić svjesno vara svoje birače"

Bečarević je dodao da kandidatura ne bi bila sporna da zbog nje nije došlo do povratka na adresu njenih roditelja

Bečarević i Karić. Vlada KS / Avaz

N. H.

9.7.2024

Almir Bečarević, predsjednik sarajevskog ogranka SBiH, izdao je saopćenje u kojem se obrušio na gradonačelnicu Sarajeva i kandidatkinju za načelnicu Novog Sarajeva Benjaminu Karić. 

Naveo je da Karić stanuje u općini Centar, te da je kupila veći stan u toj općini, ali da je prijavljena u Novom Sarajevu samo zbog izbora. Bečarević smatra da na taj način ona svjesno vara birače. 

- Kantonalno vijeće Stranke za BiH Sarajevo, bez namjere da uopće ulazi u polemiku o poduzetničkom duhu aktuelne gradonačelnice Benjamine Karić, rođene Londrc, ne može da se javno ne zapita da li kandidatkinja za općinsku načelnicu Novo Sarajevo svjesno vara sve glasače u ovoj općini - saopćio je.

Bečarević je dodao da kandidatura ne bi bila sporna da zbog nje nije došlo do povratka na adresu njenih roditelja. 

- Ovaj povratak na ognjište roditelja se desio kada je postalo izvjesno da će biti kandidovana u ime SDP-a za načelnicu Novog Sarajeva. Zakonski je moguće mijenjati mjesto prebivališta, a da li je moralno, samo zbog izbora, ostaje otvoreno pitanje. Sada imamo situaciju da je gradonačelnica kupila stan u Općini Centar i javno priopćila da stanuje u stanu od 50 m2 u Općini Centar i da želi veći, što apsolutno nije sporno niti zakonski upitno. Ono što jeste upitno je to da iz Općine Centar (stvarno prebivalište) "prelazi" u Općinu Centar (novo prebivalište), što sama priznaje, a fiktivno prebivalište, zbog kandidature, ostaje Općina Novo Sarajevo - saopćio je Bečarević.

Kako navodi, postavlja se pitanje "u čijem zajedničkom domaćinstvu" i na kojoj općini gradonačelnica Sarajeva živi i dodaje da bi bilo transparentno od nje da odgovori. 

- Da li je ovo otvorena prevara birača i da li je ovo moralno, sa stanovišta "borbe za bolje Novo Sarajevo", ostaje da sude birači. Živjeti u Općini Centar, kupiti stan u Općini Centar, a fiktivno prijaviti prebivalište na adresu roditelja je mnogo i od gradonačelnice - kazao je.

Dodao je da bi Karić prvo sebe morala zapitati da li je sve ovo moralno, "kao što mnoge druge propituje o moralu i uvijek naglašava da je njeno moralno ispred svega drugoga."

- Da li je u ovom slučaju moral postao fluidna kategorija, lijepo bi bilo saznati od gradonačelnice kao i to da li će naša gradonačelnica sa Općine Centar, gdje će npr. Dennis Gratz biti načelnik, voditi Općinu Novo Sarajevo - kazao je Bečarević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.