HRVATSKI PREDSJEDNIK

Zoran Milanović u Tomislavgradu: Hrvatska ne trabunja o hrvatskom svijetu i podjeli BiH

Ocijenio je štetnim što se iz bošnjačke javnosti u toj zemlji Hrvatsku naziva agresorom

Milanović u Tomislavgradu. Denis Kapetanović / PIXSELL

E. Ć.

6.7.2024

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas boravi u Tomislavgradu gdje će učestvovati na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 32. godišnjici brigade "Kralj Tomislav".

Tom prilikom rekao je kako se iz Hrvatske "ne trabunja o hrvatskome svijetu" te podjeli Bosne i Hercegovine, i najavio da će se Zagreb nastaviti zauzimati za ravnopravnost sunarodnjaka i prestanak njihova preglasavanja.

Ne postavljamo granice

- Mi ne trabunjamo ni o kakvom o hrvatskom svijetu kojega se netko treba bojati. Ne trabunjamo o ruskom i srpskom svijetu, ne kolčimo, ne postavljamo međe i granice - rekao je Milanović i dodao:

- Bez Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća odbrane danas ne bi bilo slobodne BiH koju poštujemo, za kojom ne posežemo, ali u kojoj za Hrvate tražimo jednaka prava kakva su propisana u Daytonskom sporazumu koji se ne poštiva. Hrvati u BiH su zaslužili da se poštuju njihova prava.

Također, ocijenio je štetnim što se iz bošnjačke javnosti u toj zemlji Hrvatsku naziva agresorom, te rekao kako su Hrvatska vojska i Hrvatsko vijeće odbrane najzaslužnije što je Bosna i Hercegovina država u današnjim granicama.

- Nije lijepo slušati svaki drugi dan o nekom udruženom zločinačkom pothvatu ili o tome da je hrvatska vojska bila okupatorska - rekao je Milanović. 

Izrazio je očekivanje da će se prestati s preglasavanjem Hrvata od brojnijih Bošnjaka u Bosni i Hercegovini kao što je to slučaj s nametanjem Željka Komšića za hrvatskog člana držanog vrha te zemlje.

- Vjerujem da će vrlo brzo Hrvatska biti u stanju pomoći Hrvatima da izmjenama Izbornog zakona dobiju svoja prava. To je simbolička stvar i važna je. Sada je vrijeme da se to bez straha kaže - dodao je predsjednik Hrvatske.

Jednaka prava

On je najavio kako će se zauzimati da pripadnici Hrvatskoga vijeća odbrane u Republici Hrvatskoj ostvare jednaka prava kao i pripadnici Hrvatske vojske ističući da suborci iz BiH nisu zadovoljni svojim statusom. 

- To je nešto što će Hrvatska država morati preuzeti na sebe - rekao je Milanović.

Na središnjem gradskom trgu prije obraćanja hrvatski predsjednik s izaslanstvom položio je vijenac i zapalio svijeće za poginule hrvatske branitelje u Bosni i Hercegovini. Hrvatski predsjednik prošle godine je odlikovao Brigadu kralja Tomislava odličjem Nikole Šubića Zrinskog, prenosi Hina. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.