SUD BIH

Babić i Maletić: Udarac nogom u oko

On je naveo da mu je vojni policajac, koji ga je doveo u Pribinić, rekao: “Ovo ti je kraj, odavde nećeš izaći”

Dragan Babić. BIRN BiH

El. T. / BIRN

prije 3 dana

Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako ga je optuženi Dragan Babić udario nogom u oko tokom zatočeništva u Pribiniću kod Teslića.

Bio zatvoren u Pribiniću

Sinan Huskić kazao je da je njegov komšija Remzija Jašarević zvani Buđo bio zatvoren u Pribiniću i kako je čuo da je podlegao od batina. Izjavio je da je s poznanikom išao u mrtvačnicu da preuzme tijelo kako bi ga sahranili, ali im nisu dali, rekavši da će biti sahranjen kao NN lice, piše detektor.ba.

Huskić je rekao da je i sam odveden u Pribinić početkom oktobra.

On je naveo da mu je vojni policajac, koji ga je doveo u Pribinić, rekao: “Ovo ti je kraj, odavde nećeš izaći”.

Ispričao je kako ga je u zatvoru više ljudi tuklo kablovima i palicama. Svjedok se prisjetio susreta s Draganom Babićem, koga je upoznao prije rata.

Rekao je da ga je Babić pitao gdje mu je oružje i udario ga nogom u oko. Kako je naveo, izgubio je svijest i kada je došao sebi, vidio je da je krvav.

- Oko je odmah zatvoreno, nisam vidio, nisam čuo na desnu stranu. Ni dan danas ne čujem kako treba - kazao je Huskić.

Svjedok 

On je rekao da ga je poslije 13 dana iz zatvora izveo jedan civilni policajac i odveo u stanicu, gdje su mu rekli da protiv njega nemaju ništa i da je slobodan. Svjedok je kazao da je u strahu od Vojne policije tražio da ostane u stanici dok nije za 17 dana otišao u Njemačku.

Babićeva Odbrana ispitivala je svjedoka o ranijem iskazu, sugerišući da je prvi put bio zatvoren na drugom mjestu. Huskić je ponovio da je prvi put u Pribiniću bio zatvoren na jedan dan u avgustu.

Babić i Milivoje Maletić optuženi su za ubistva i nečovječna postupanja nad civilima i ratnim zarobljenicima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u zatočeničkom objektu u Pribiniću. Babić je optužen u svojstvu upravnika objekta u Društvenom domu u Pribiniću od juna do avgusta 1992. godine, kao i vojnog policajca tokom septembra i oktobra, a Maletić kao nekadašnji stražar.

Svjedok Radivoje Trifunović kazao je da je došao na mjesto komandira zatvora u Pribiniću nakon Babića. Kako je naveo, trebalo je da napravi red i humane uslove.

- Predlažu da odem u Pribinić da preuzmem, da se dešavalo šta se dešavalo… Čulo se da se gore mlate ljude - naveo je Trifunović.

On je ispričao da je zatekao zapušten i prljav objekat, te da su se vidjeli tragovi krvi. Dodao je da su zatvorenici takođe bili zapušteni, a jednom je bila inficirana noga.

Trifunović je kazao da je poboljšao higijenske uslove i povećao obroke.

On je rekao da nije obavljena formalna primopredaja, ali mu je Babić rekao da će vidjeti “kakvi su to likovi – udaraš ga, mlatiš, ništa ne priznaj”.

Svjedok je naveo da je na poziciji komandira ostao 20-ak dana.

Na pitanja Odbrane, kazao je da ne zna ko je formirao zatvor u Pribiniću, ali se o njemu počelo pričati dolaskom jedinice “Miće”.

Suđenje se nastavlja 24. jula u Tesliću, kako bi bili saslušani svjedoci starije životne dobi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.