SUĐENJE

Vojin Pavlović negirao krivicu za odobravanje genocida u Srebrenici

Ovo je druga optužnica protiv Pavlovića za isto krivično djelo, a ranija je podignuta zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca

Vojin Pavlović. BIRN

BIRN

prije 2 dana

Vojin Pavlović se izjasnio da nije za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, odnosno odobravanje i pokušaje opravdavanja genocida u Srebrenici, prenosi BIRN.

- Časni Sude, nisam kriv - izjavio je Pavlović u sudnici.

Prema optužnici, tereti se da je kao predsjednik Udruženja “Istočna alternativa” od juna do 12. jula 2023, u vrijeme dženaze i obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici, postavljao plakate na kojima je ispisano “11. juli, Dan oslobođenja Srebrenice. Hvala Vojsci Republike Srpske”, čime je odobravao izvršenje genocida.

Pavlović je optužen da je pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa u Bratuncu, na kojem je potom držao govor, učinio javnosti dostupan videomaterijal i nacionalističku muziku kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je na ovaj način doveo do izazivanja uznemirenosti i straha bošnjačkog dijela stanovnika na području Srebrenice i Bratunca, posebno kod povratnika.

Ovo je druga optužnica protiv Pavlovića za isto krivično djelo, a ranija je podignuta zbog veličanja osuđenog ratnog zločinca, te u tom postupku Tužilaštvo saslušava svoje svjedoke.

S obzirom da je negirao krivicu, njemu će u zakonski određenom roku početi suđenje i u ovom predmetu, prenosi BIRN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.