ISTANBUL

General Ahmić na sastanku zamjenika načelnika generalštabova jugoistočne Evrope u Turskoj

Predstavljene su aktivnosti i ostvareni rezultati u proteklom jednogodišnjem periodu

Sa sastanka. Ministarstvo odbrane BiH

N. Aj.

27.6.2024

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH za resurse generalmajor Mirsad Ahmić učestvovao je na sastanku zamjenika načelnika generalštabova oružanih snaga zemalja članica u okviru Procesa saradnje ministara odbrane zemalja jugoistočne Evrope (South-Eastern Europe Defense Ministerial - SEDM), koji je održan od 25. do 27. juna u Istanbulu, Republika Turska.

Osnovni cilј SEDM-a je unapređivanje razumijevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja sigurnosti. Zemlјe članice su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Gruzija, Italija, Moldavija, Rumunija, SAD, Sjeverna Makedonija, Slovenija, Srbija, Turska, Ukrajina, Hrvatska i Crna Gora. Pored predstavnika zemalja članica SEDM inicijative i Brigade jugoistočne Evrope (SEEBRIG), na sastanku su učestvovali i predstavnici Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), Centra za sigurnosnu saradnju (RACVIAC), Centra za kontrolu lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi (SEESAC), te Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), kao i Agencije za komunikacije i informacije NATO (NCIA).

Tokom sastanka predstavljene su aktivnosti i ostvareni rezultati u proteklom jednogodišnjem periodu, te razmijenjena viđenja i ideje daljnjih pravaca razvoja inicijative, kao i podizanja vojne saradnje na viši nivo.

Tokom posjete Republici Turskoj i učešća na sastanku, general Ahmić posjetio je i Univerzitet nacionalne sigurnosti Ministarstva odbrane Republike Turske, te je imao priliku da posjeti i pripadnike Oružanih snaga BiH koji se nalaze na operativnom i strateškom nivou vojnog usavršavanja i edukacije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.