POBOLJŠANJE EFIKASNOSTI

Institucija ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine akreditovana u status "A"

Preporuke proistekle iz posljednjeg ciklusa uključuju pitanje mandata u oblasti ljudskih prava

Institucija ombudsmena za ljudska prava. Fena

FENA

16.5.2024

U svjetlu Rezolucije Generalne skupštine UN-a 48/134 (Pariški principi), Podkomitet za akreditaciju Globalne alijanse nacionalnih institucija za ljudska prava (SCA GANHRI) je, u posljednjem razmatranju statusa reakreditacije Institucije ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine, potvrdio status „A“ te institucije. Uputio je i preporuke koje se odnose na mandat u oblasti ljudskih prava, saradnju sa organizacijama civilnog društva, preporuke i adekvatno finansiranje.

Ciklus reakreditacije

- Institucija je, u septembru 2023. godine, započela treći aplikativni ciklus reakreditacije koji je finaliziran online intervjuom 1.5.2024. godine pred članovima SCA GANHRI. Posljednji status „A“ Institucija je dobila 2017. godine i obnavlja se svakih pet godina - navodi se.

SCA GANHRI je pohvalio i podstakao Instituciju da nastavi sa naporima na promociji i zaštiti ljudskih prava u Bosni i Hercegovini te primio k znanju izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, u skladu sa nekoliko prethodnih preporuka tog tijela.

Istovremeno naglašava da bi NHRI, koje su imale akreditovani „A“ status, trebale da preduzmu razumne korake u poboljšanju efikasnost i nezavisnosti, u skladu s Pariškim principima i preporukama koje je SCA GANHRI dao tokom te revizije.

SCA GANHRI ohrabruje Instituciju da nastavi aktivno sarađivati ​​sa OHCHR, GANHRI, ENNHRI, drugim NHRI-ima kao i relevantnim akterima na međunarodnom, regionalnom i nacionalnom nivou, kako bi nastavila jačati institucionalni okvir i metode rada.

Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH

Kako iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH podsjećaju, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je, na sjednici Predstavničkog doma 22. augusta 2023. godine i na sjednici Doma naroda 30. avgusta 2023. godine, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine. Taj zakon stupio je na snagu 14.9.2023. godine.

Time su usvojene neke od preporuka SCA GANHRI Podkomiteta za reakreditaciju koji je, u posljednjem razmatranju statusa reakreditacije Institucije iz novembra 2017. godine, potvrdio status „A“ Institucije i uputio preporuke koje se odnose na proširenje mandata Institucije, što uključuje i izmjene i dopune Zakona o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

- Preporuke proistekle iz posljednjeg ciklusa uključuju pitanje mandata u oblasti ljudskih prava, saradnje sa organizacijama civilnog društva, promocije i realizacije preporuka Institucije ombudsmena, adekvatnog finansiranja i pitanje mandata izbornog procesa ombudsmana - saopćeno je iz Institucije Ombudsmena za ljudska prava BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.