Kulinarski magazin Taste Atlas objavio je listu 100 najboljih bezalkoholnih pića, a na njoj se našla i bosanska kafa.
Zauzela je 66. mjesto, a posjetioci spomenute stranice su joj dali ocjenu 4,1. Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa poprilično slične te da je najbolje bosansku opisati kao vrstu turske kafe.
Bosanska verzija se priprema s prženim zrnima kafe koja su dobro mljevena. Za to se ponekad koristi mlin za kafu. Postoji nekoliko načina pripreme, ali se najčešće pravi tako što se voda prokuha u džezvi pa se doda mljevena kafa. Trebate je miješati i zagrijavati sve dok se ne pojavi gusta pjena.
Treba je ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno. Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuha.
Poslužuje se u džezvi, na maloj bakrenoj tacni uz fildžan, kocke šećera i čašu vode. Mnogi dodaju i rahat lokum. Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i gricnuti, a nakon toga slijedi gutljaj kafe.
Prvo mjesto spomenute liste zauzela su meksička bezalkoholna pića aguas frescas.