AFERA "SNIMAK"

Crnolistaš Osmica ne govori istinu: SIPA po nalogu Tužilaštva zbog prisluškivanja još lani saslušala Miralema Aščića, urednika "Dnevnog avaza"

Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića, rekao je tada Osmica

Mehmedagić prisluškivao urednika "Avaza" Aščića. Avaz

H. J. I.

9.9.2023

Bivši direktor OSA-e i crnolistaš Osman Mehmedagić Osmica, obratio se putem svog punomoćnika, advokata Alena Nakića, zahtijevajući demanti informacija koje je gostujući u Pressingu na N1 iznio ministar vanjskih poslova BiH i lider NiP-a Elmedin Konaković. 

- Pored činjenice da je Tužilaštvo BiH u saopćenju dostavljenom RTRS-u saopćilo da nema saznanja o nezakonitom prisluškivanju od strane OSA-e BiH, što ukazuje ne da ne postoji 100 predmeta na tom Tužilaštvu koji bi se ticali nezakonitog prisluškivanja, nego nijedan, zorno ukazuje i izjava ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića data istom mediju, a prema kojoj ni Ministarstvo kojim rukovodi nema saznjana o nezakonitom prisluškivanju novinara i političara - navodi se, između ostalog, u Osmicinom demantiju. 

Afera "Snimak"

Međutim, da Osmica ne govori istinu govori podatak da je SIPA još lani saslušala urednika "Dnevnog avaza" Miralema Aščića. Sve je urađeno po naredbi Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, kako je "Avaz" objavio još u januaru 2022. godine, Tužilaštvo BiH pokrenulo je istragu zbog afere "Snimak" i audiosnimaka na kojima direktor Obavještajno-sigurnosne agencije OSA Osman Mehmedagić Osmica razgovara s tadašnjom glavnom državnom tužiteljicom Gordanom Tadić i njenom zamjenicom Ozrenkom Nešković i precizno ih informiše da zna s kim razgovora novinar "Avaza" i kako dobiva informacije.

 - Ja imam službu koja analizira, ja dam njima oni sve provjere. Mi znamo kada je on zvao onog Aščerića (Miralem Aščić, novinar "Avaza"). Mi znamo kada je ovaj njega Aščerić zvao, sve mi znamo – kaže Osmica na drugom snimku, u trajaju od 40 minuta.

Osmica je osim toga priznao da su “pod mjerama” osim novinara "Avaza" i novinari, "Klixa", FTV, FACE TV-a, Al Jazeere...

Ko je poslao mail

Većina novinara je tada dala iskaz u SIPA-i. Pojedini su podnijeli i prijave Tužilaštvu, jer su smatrali da im je ugroženo pravo na privatnost, ali na izvršavanje svojih radnih obaveza i da su neosnovano pod mjerama tajne službe. 

Podsjećamo, ovaj snimak medijima su mailom poslali "pošteni i potlačeni uposlenici OSA-e".

Neka Tužilaštvo BiH ustupi Mehmedagiću broj predmeta na osnovu kojeg je po prijavi i "Avaza" saslušan urednik Asčić u SIPA-i.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.