GRAČANICA

Obilježena 25. godišnjica bratske veze sa gradom San Đorđo In Bosco

Ideju je pokrenuo vijećnik u Gradskom vijeću Gračanica Dino Dedić

U kabinetu gradonačelnika Gračanice Nusreta Helića. H. Čalić

Hasan Čalić

15.8.2023

Jučer su iz bratskog grada San Đorđo In Bosco, provincije Padova u Gračanicu i Mjesnu zajednicu Škahovica stigli prijatelji, zajedno sa petnaestak volontera, kako bi učvrstili i osnažili bratske veze duge oko 25. godina. 

Ideju je pokrenuo vijećnik u Gradskom vijeću Gračanica Dino Dedić, podržala MZ Škahovica koja se bratimila sa pomenutim gradom u Italiji, te gradonačelnik Gračanice Nusret Helić, kao generalni pokrovitelj ove iz više aspekata važne posjete.

Helić je svoga kolegu, gradonačelnika San Đorđo In Bosco, gradića sa 6,5 hiljada stanovnika iz proovincije Padova, Nikolu Peternucu upoznao sa osnovnim stvarima Grada Gračenice.

Poduzetnička sredina

Kazao je da je Gračanica koja sa okolinom broji 47 hiljada stanovika poduzetnička sredina, da je među prvima uvela eko- daljinsko grijanje, izvršila regulaciju rijeke Sokoluše u dužini od tri kilometra, bratimila se sa nekoliko gradova.

- Mi u Gračanici imamo zdravu i zrelu političku situaciju, mi smo nas što se tiče u EU, čekamo BiH- kazao je Helić, što je kod Italijana propraćeno aplauzom. Gradonačelnik San Đorđo In Bosco Nikola Petenucu (Nicola Pettenuzo) je zadivljen čistoćom Gračanice, gastro-ponudom igrom i pjesmom mladih u selu Škahovica, MZ na čijem je čelu Nesib Okić. Među prisutnima je bila i Erminia Rebelato, počasni građanin Gračanice, Ernika Roseta, ministrica kulture i Mateo Evangelista, zamjenik ambasadora Italije u BiH.

Prijatelji su potom obišli Grad Gračanicu, a u popodnevnim satim će ponovo boraviti u Škahovici i na Dom kulture postaviti tablu sa imena bratskih sredina, Škahovice i San Đorđo In Bosco.

Pomoć volontera

Kako je istakao Dino Dedić, stotine volontera iz provincije Padova su počev od 1998. godine, došli na području Gračanice u naselja Doborovci, Pribava, Miričina, Lukavica, Škahovica, gradili škole, obnavaljali u ratu porušene domove kulture, gradili dječija igrališta, širili kulturi i sport i spajali ljude i dvije države BiH i Italiju na svoj način. Istu stvar su radili u naseljima Kakmuž i Petrovo na Ozrenu u RS.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.