NEKOLIKO PANEL RASPRAVA

Huremović: Konferencija će se baviti aktuelnim pitanjima za novinarstvo i medijski svijet

Prvi panel tiče se pitanja medijskih sloboda, slobode izražavanja i medijske etike, kaže Huremović

Huremović: U okviru tri panela današnje konferencije pokušat ćemo naći odgovore na neka od pitanja. Fena

FENA

26.6.2023

Federalna novinska agencija (FENA) organizira danas u Sarajevu konferenciju "Medijske inovacije i trendovi" na kojoj će medijski profesionalci iz Bosne i Hercegovine i svijeta, predstavnici akademske zajednice, novinarskih udruženja i regulatornih tijela razmatrati niz aktuelnih pitanja koja utiču na sadašnjost i budućnost medija.

Konferencija je organizirana u nekoliko panel rasprava s fokusom na medijske slobode i oblikovanje budućnosti medija u Bosni i Hercegovini.

Direktor Federalne novinske agencije Elmir Huremović kazao je uoči početka konferencije da je Fena kao javni i odgovorni medij odlučila organizirati ovu konferenciju koja će se baviti aktuelnim pitanjima za novinarstvo i medijski svijet u Bosni i Hercegovini i svijetu.

- U okviru tri panela današnje konferencije pokušat ćemo naći odgovore na neka od pitanja koja su prisutna u svakodnevnom medijskom prostoru i javnosti. Prvi panel tiče se pitanja medijskih sloboda, slobode izražavanja i medijske etike te na koji način uspostaviti odnos između slobode izražavanja i govora mržnja što je našim prostorima vrlo važno - dodao je Huremović.

Drugi panel otvorit će pitanja autorskih prava, napominje Huremović, budući da su autorska prava relativno dobro regulirana u drugim industrijama kao što su muzička, filmska ili televizijska, ali pitanja autorskih prava u novinarstvu nisu dovoljno regulirana.

Hurenović ističe da iako BiH nije jedina zemlja koja ima te probleme, važno je pratiti trendove u Evropskoj uniji gdje je prije četiri godine donesena odgovarajuća direktiva koja se tiče autorskih prava, ali ostavljeno državama članicama da je implementiraju u nacionalne legislative.

- Neovlašteno preuzimanje sadržaja i nepoštivanje autorskih prava su veliki probleme u današnjoj medijskoj zajednici posebno kada su pitanju velike kooperacije kao što su Meta, Google, Twitter, a koji nisu kreatori sadržaja nego njegovi distributeri - pojasnio je Huremović.

Treći panel konferencije će se bavi budućnošću i oblikovanju medija uz akcenat na novim tehnologijama kao što su vještačka inteligencija, virtuelna stvarnost te će govornici u fokus staviti pitanja transparentnosti vlasništva medija, finansiranja medija i državne zakonske regulative te zaštiti nacionalnih u odnosu na strane medije.

- Na konferenciji ćemo pokušati doći do zaključaka koji će, nadam se, pokrenuti i druge rasprave i dovesti do rješavanja nekih od ovih pitanja - zaključio je direktor Fene Elmir Huremović.

Jedan od učesnika konferencije je i generalni sekretar Europske alijanse novinskih agencija (EANA) Alexandru Ion Giboi, koji ističe da je budućnost medija usko povezana sa stupnjem slobode koju mediji imaju.

- Možemo čak reći da našu vlastitu budućnost određuje koliko su mediji slobodni, pogotovo jer smo svjedoci rastućih pritisaka sa svih strana: finansijskog pritiska, političkog pritiska i, u novije vrijeme, nekako nove vrste pritiska koji dolazi od tehnološkog napretka - kazao je Giboi uoči konferencije.

Dodao je da mediji moraju držati korak, odgurivati i još se snažnije oslanjati na temeljne vrijednosti novinarstva: istinitost, tačnost, nepristranost, nezavisnost i, naravno, humanost.

- Premalo se govori o važnosti pouzdanih medija i njihovom pozitivnom utjecaju na naša društva, stoga pozdravljam svaku priliku za promicanje ove ideje - poručio je Giboi.

Zamjenik direktora Fene Ilija Musa kazao je da zahvaljujući punopravnom članstvu Agencije u međunarodnim asocijacijama, Fena ima čast da učesnici konferencije budu i predsjednik i generalni sekretar EANA-e, predstavnici akademske zajednice iz cijele BiH, eksperti međunarodnih organizacija koje se bave medijskim slobodama, predstavnici medijskih udruga, pravnici, te vlasnici medija.

- Oni će tokom konferencije iznijeti svoje poglede na stanje slobode medija u Bosni i Hercegovini, utjecaj umjetne inteligencije na produkciju medijskih sadržaja, autorskopravnu zaštitu medijskih sadržaja i konačno perspektive medijskoga razvoja u svijetu, ali i kod nas. Vjerujem da će se otvoriti i neke nove teme kojima bi se bavile buduće Fenine konferencije - istaknuo je Musa.

Konferencija "Medijske inovacije i trendovi" počinje u 9 sati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.