NAJSKUPLJI NA SVIJETU

Dean Džebić za "Avaz": Američki nosač aviona "Gerald Ford" uplovio u Jadran

Najvažniji za sigurnost “Forda” je danas primijećeni prelet “Boeingovog” P-8A “Posejdon” izviđačkog aviona Ratne mornarice, kaže Džebić

Džebić: Uplovio u Jadran. Avaz / Twitter

Alen Bajramovic

21.6.2023

Prema podacima s “Flightradara”, nakon praćenja letova aviona i helikoptera s uključenim transponderima u Otrantu, američki nosač aviona “Gerald Ford” uplovio je u Jadran, kazao je za “Avaz” vojni komentator Dean Džebić. 

Za sada nema zvanične potvrde ove informacije, ali prije pet dana američki supernosač na nuklearni pogon uplovio je u Mediteran.

Radi se o najnovijem i najnaprednijem nosaču aviona, koji predstavlja posljednju riječ tehnike u ovoj oblasti. Njegova izgradnja koštala je gotovo 13 milijardi dolara.

- Nosač “Gerald Ford” dio je 12. udarne grupe nosača aviona, a udarna grupa sastoji se od krstarica, razarača, nuklearnih podmornica i drugih. Prije pet dana plovio je Mediteranom u sklopu demonstracije prisustva u evropskim morima. Sam nosač je manji od starije “Nimitz” klase, ali je drugačije koncipiran, pri čemu je tek jedan operativan dok su dva u izgradnji. Dodatno je opremljen “EMALS” sistemom za katapultiranje kao zamjenom za tradicionalne parne katapulte, što uvelike olakšava polijetanje s piste koja je kraća negoli kod “Nimitza”. Klasa “Ford” ima poboljšane sisteme za elektronsku i protuelektronsku borbu, elektromagnetne zaustavne žice, do čak 90 aviona različitih tipova i namjena i čitav set novih radarskih i senzorskih rješenja za poboljšanje zaštite i situacijske svijesti – pojašnjava Džebić.


Uplovljavanje američkog nosača podudara se s održavanjem velike NATO vježbe “Air Defender-23”.

- Samo jučer je na jugu Italije bilo četiri do pet aviona koji nesumnjivo usaglašavaju standardne operativne postupke saradnje i interoperabilnosti sa saveznicima. Najvažniji za sigurnost “Forda” je danas primijećeni prelet “Boeingovog” P-8A “Posejdon” izviđačkog aviona Ratne mornarice, kojim se uspješno radi protupodmornička zaštita, s obzirom da incidente s ruskim podmornicama u Jadranu tokom prošle godine – ističe Džebić.

Učešće američkog supernosača “Gerald Ford” u vojnim vježbama u Evropi najavljeno je nakon što je u oktobru prošle godine krenuo prema Evropi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.