SARAJEVO

U toku sjednica Predstavničkog doma PSBiH: Zastupnici će raspravljati o ukidanju PDV-a na doniranu hranu

Zastupnici će raspravljati i o negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o moru

Predstavnički dom PSBiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

7.6.2023

U toku je sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj će zastupnici raspravljati o ukidanju PDV-a na doniranu hranu. Riječ je o inicijativi koju je predložilo 15 zastupnika i o njoj će biti raspravljano u hitnom zakonodavnom postupku.

Pred zastupnicima će se naći i izmjene Zakona o ombudsmenu za ljudska prava, Zakona o službi u Oružanim snagama BiH te Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, ali i negativnom mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o moru.

Negativno mišljenje o Zakonu o moru

Donošenje Zakona o moru predložili su poslanici Stranke demokratske akcije (SDA), koji su u obrazloženju naveli da Bosna i Hercegovina kao pomorska suverena država treba imati propise kojima se uređuje morski prostor i pomorski prostor i pravni režim u njima.

- Međutim, BiH još nije povukla crte od kojih se računa širina teritorijalnog mora, što je nužno uraditi kako bi se načinila razlika između dva različita pravna režima: unutrašnjih morskih voda i teritorijalnog mora, oba nad kojima obalna država vrši suverenitet i koji ulaze u obim njenog državnog područja - naveli su.

Zakon o osnovama sigurnosti saobraćaja

Među predloženim tačkama dnevnog reda su i izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje predlaže zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, a u vezi s onemogućavanjem otkupa zatvorskih kazni izrečenih za ratne zločine. Ovaj prijedlog je dobio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije.

Na dnevnom redu su i izmjene Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, Zakona o državljanstvu, kao i Informacija o stanju u oblasti migracija u Bosni i Hercegovini za prethodne dvije godine te Informacija o radu Tužilaštva BiH za prošlu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.