TRAŽE ISPUNJENJE ZAHTJEVA

Sindikat RMU Zenica od sutra organizira jednosatne štrajkove upozorenja

Kao razlog za najavu i organizaciju štrajkova naveli su blokade računa poduzeća te što se nisu povećale stope radnika za kredite prema bankama za mart

Zenički rudari sutra opet protestuju. Printscreen

H. J. I.

21.5.2023

Rudari Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja (RMU) Zenica sutra u sedam sati stupaju u četverodnevni jednosatni štrajk upozorenja, koji će, ako njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, u četvrtak, 25. maja od 15.00 sati, prerasti u generalni štrajk.

Odredbe kolektivnog ugovora

Sindikat ZD RMU Zenica je odluku o organiziranju štrajka upozorenja te generalnog štrajka, zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, donio na svojoj sjednici još 11. maja. 

O tome su obavijestili predsjednika Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u rudnicima Federacije Bosne i Hercegovine Sinana Husića te direktora ZD RMU Zenica Mensura Hukića.

Blokade računa

Kao razlog za najavu i organizaciju štrajkova naveli su blokade računa poduzeća te što se nisu povećale stope radnika za kredite prema bankama za mart, kao i nemogućnost isplate istih za april.

- Blokadom računa rudnika postoji opravdana bojaznost za daljim radom i opstankom RMU Zenica - stoji u odluci o štrajku, koju je Sindikat ZD RMU Zenica uputio na nadležne adrese.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.