BH. METEOROLOG

Nedim Sladić se oglasio o poplavama u Krajini

Telefone u ruke, 17041, Oni to zaslužuju, to su naši ljudi, naveo je

Nedim Sladić. Facebook

S. S.

17.5.2023

Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas, poručio je na Facebook profilu bh. meteorolog Nedim Sladić.

- Krajinu ne zaboravljam niti zanemarujem. Kao što nisam ni Tuzlanski kanton 2020. godine kada sam prognozirao poplave. Ako su me išta učili, učili su me u kući da je svaki stanovnik ove zemlje i svijeta jednako bitan i vrijedan - napisao je Sladić.

- U odnosu na 2020. razlika je ta što to radim sa znatno više iskustva i preporuka kroz profesionalno usavršavanje u prognoziranju poplava, prevenciji i rizicima od istih koje crpim od Dr. Hannah Cloke OBE, savjetnice za prirodne nepogode, a pogotovo poplave i rizike, u Vladi UK, ali i drugih stručnjaka, kao što je Dr. Mary Long-Dhonau OBE, Ervin Zsoter, Shaun Harrigan, Florian Pappenberger i niza drugih. I sutra ću razgovarati ujutro s njom kako bismo bili sigurni za neke stvari koje su nam možda promakle. Proteklih svih ovih dana slao sam na upit analitičara sve podatke u Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) koji se bavio analizama poplava u Bosni i Hercegovini i bio sa istim ljudima u konstantnoj komunikaciji. Dio tih podatka se slao za Kordinacijski centar za hitne slučajeve u Brisel (ERCC). Svoj dio zadaće, u domenu i limitima koje smijem, sam obavio onako kako to rade i oni ovdje - nastavio je Sladić u postu na Facebooku.

Istakao je da gotovo nijedan dio zemlje nije izostavio u ovih 5 godina u kojim se bavi radeći vremenske izvještaje.

- Ako je u pojedinom trenutku i bilo toga da se forsira jedan dio zemlje, brzo bi se kompenzovao isti. Kao i svih dana, uz ove sam stanovnike svim srcem. Padavine prestaju napokon, slivovi rijeka Une i Sane padaju. Najgore na području Unsko-sanskog kantona polako, ali sigurno ostavljamo iza nas - dodao je na kraju Sladić.

Telefone u ruke, 17041. Oni to zaslužuju. To su naši ljudi – dišemo isti zrak, živimo pod istim nebom. Ujedinimo se!, poručio je za kraj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.