SARAJEVO

Okončan protest grupe ReSTART: Dvadesetak građana uputilo zahtjeve ispred Ambasade SAD-a, OHR-a i Delegacije EU

Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, rekao je Đozić, jedan od organizatora

Protest ispred Parlamenta BiH - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+4
Nerma Ajnadžić

9.5.2023

Okončan je protest neformalne grupe građana ReSTART BiH na kojima su, kako kažu, ponudili rješenja za Bosnu i Hercegovinu, s obzirom na to da visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt), kako kažu, to nije uspio.

Protesti su počeli ispred zgrade Parlamenta BiH, gdje se okupilo oko 20-ak građan, a nakon toga su se uputili ka Ambasadi SAD, gdje su uzvikivali "Građanska Bosna".

Demonstranti se uputili ka Ambasadi SAD - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Ispred zgrade OHR-a niko nije držao govore, a Suad Đozić i još jedan predstavnik grupe ReSTART BiH su ušli u zgradu OHR-a, gdje su predali svoje zahtjeve.

Đozić je nakon izlaska iz OHR-a rekao da je i tražio od visokog predstavnika Kristijana Šmita da ga primi, međutim visoki predstavnik se trenutno nalazi u Njujorku. Pitao je i za njegove savjetnike, ali i oni najrelevantiniji su s njim na putu.

Okupljanje ispred OHR-a - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2

Ispred Delegacije EU su nastavili sa čitanjem pisama koje su građani poslali na mail.

Kao razlog protesta navode da je izražavanje stava građana o potencijalnim rješenjima za izborno uređenje BiH.

- Naša želja je da dođemo u situaciju da konačno krenemo ispunjavati 14 prioriteta za ulazak u EU, a ne da nas novim etničkim podjelama i komplikovanim sistemom sa stalnim blokadama koče u napretku. Prvo rješenje koje ćemo ponuditi je vraćanje na izvorni Ustav RBiH. Drugo rješenje je prijedlog Azre Zornić – Munici-pali-zacija. Državno uređenje sa dva nivoa – država i općina. Treće rješenje spremamo da otkrijemo - poručio je Suad Đozić, jedan od organizatora.

Građani ispred Delegacije EU - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.