ŠVEDSKI ŠEF DIPLOMATIJE

Članovi Predsjedništva BiH s Bilstromom: Politički odnosi dobri, jačati ekonomsku saradnju

Posebnu vezu dviju zemalja predstavlja brojna dijaspora iz Bosne i Hercegovine, koja uspješno živi i posluje u švedskom društvu

Članovi Predsjedništva BiH s Bilstromom. Predsjedništvo BiH

S. S.

20.4.2023

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su ministra vanjskih poslova Kraljevine Švedske Tobijasa Bilstroma (Tobias Billström), pri čemu su iskazali zadovoljstvo posjetom, uz ocjenu da su bilateralni odnosi Bosne i Hercegovine i Kraljevine Švedske prijateljski, s intenzivnim političkim dijalogom i bez otvorenih pitanja.

Dobre političke odnose ne prate razvijeni ekonomski odnosi, te je iskazana namjera da u narednom periodu dođe do intenziviranja ekonomske saradnje. Istaknuli su važnost povezivanja privrednih subjekata dviju zemalja i zainteresiranost za švedska ulaganja, za koja postoje brojni i neiskorišteni potencijali u Bosni i Hercegovini. Posebnu vezu dviju zemalja predstavlja brojna dijaspora iz Bosne i Hercegovine, koja uspješno živi i posluje u švedskom društvu.

Članovi Predsjedništva BiH rekli su da će reguliranje ugovornih odnosa dviju zemalja, iz svih područja od interesa, doprinijeti razvitku ekonomske saradnje, na obostranu korist.

Članovi Predsjedništva BiH iskazali su zahvalnost za višedecenijsku kontinuiranu podršku Švedske održivom razvitku Bosne i Hercegovine, reformskom i evropskom putu zemlje, putem brojnih projekata od značaja za sve građane u zemlji.

Ministar Bilstrom iskazao je namjeru Švedske da jača i gradi odnose s Bosnom i Hercegovinom. Ponovio je podršku Švedske provođenju reformi na putu ka članstvu Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji, te istakao važnost reformskog procesa za ekonomski napredak i prosperitet zemlje. U programu trenutnog švedskog predsjedavanja Vijećem Evropske unije, podržan je proces integracija Bosne i Hercegovine i zemalja regije u EU i njihova važnost za stabilnosti i budućnost Europske unije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.