SLUŽBENA POSJETA

Konaković i Milkov: Bugarska podrška evropskom putu BiH

U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske

Konaković i Milkov: Bugarska podrška evropskom putu BiH. MVP BiH

A. O.

12.4.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj, gdje se danas sastao s ministrom vanjskih poslova Nikolajem Milkovim (Nikolayem).

Milkov je izrazio zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine, predvođene ministrom Konakovićem, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Četiri prioriteta

Kazao je da Republika Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu - prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu naše države uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unapređenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet - pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu, ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine, te tako ostala zapisana u knjigama naše svijetle historije kao veliki prijatelj države.

Pozdravio je spremnost i prijedloge za konkretnu saradnju dviju zemalja, te slijedom toga uputio poziv za učešće na Sarajevo Biznis Forumu i Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će biti održan u maju.

Bilateralne konsultacije

Konaković je istakao važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija koje, između ostalog, daju mogućnost razmjene korisnih iskustava Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

U nastavku dana Konaković će se sastati i s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom i predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galabom Donevim.

U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske gdje je, zajedno sa ministrom Milkovim i članovima diplomatskog kora akreditiranim u Bugarskoj, prisustvovao i glavni muftija Mustafa Hadzhi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.