PROBLEM BADEMI

Agencija za sigurnost hrane: Sa bh. tržišta se povlači belgijska čokolada

Aflatoksin B-1 najjači je prirodni kancerogen i može uzrokovati oštećenja jetre i drugih organa

Obavijest o neusklađenosti dostavila je Belgija. Printscreen

H. J. I.

31.3.2023

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je, putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF), obaviještena da je na tržište naše zemlje isporučen proizvod koji sadrži bademe s nedopuštenom količinom aflatoksina B1.

Obavijest dostavila Belgija

Obavijest o neusklađenosti dostavila je Belgija, a odnosi se isključivo na proizvod sa sljedećim podacima:

Naziv na etiketi: "chocolate 57 posto organic with almonds and cherries" (organska čokolada 57 posto badem-višnja).

Kategorija proizvoda: kakao i kakao proizvodi.

Proizvođač/distributer: Kim’s Chocolates NV, Grijneplaan 11, Tienen 3300, Belgija.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Agencije za sigurnost hrane BiH, najveće dopuštene količine aflatoksina B1 i ukupnih aflatoxina (B1+B2+G1+G2) u bademima propisane su Pravilnikom o najvećim dopuštenim količinama za određene kontaminante u hrani (Službeni glasnik BiH, br. 68/14, 79/16 i 84/18).

Aflatoksini su otrovni

Kako navode stručnjaci, aflatoksini su otrovni, dovode do anomalija, oštećenja i promjena u živim organizmima i veoma su kancerogeni, pa zato spadaju u najrizičniju, a u posljednje vrijeme i najpoznatiju grupu mikotoksina.

Povezuju se sa mnogim bolestima kod životinja i ljudi. Aflatoksin B-1 najjači je prirodni kancerogen i može uzrokovati oštećenja jetre i drugih organa.

Aflatoksini kod djece, koja su hronično izložena visokim koncentracijama, mogu izazvati ozbiljne smetnje u fizičkom i psihičkom razvoju te povećanje rizika od raka jetre.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.