O NEUSTAVNOM DANU RS

Elmir Sadiković, šef Odsjeka za politologiju FPN-a UNSA-e, za "Avaz": Ne treba dozvoliti da se dogodi bilo kakav incident

U ovom procesu formiranja vlasti prema HDZ-u i SNSD-u se moraju jasno postaviti granice ispod kojih se ne može ići

Elmir Sadiković: Prisustvo visokog predstavnika je nužno. FACEBOOK

Razgovarao: Alen Bajramović

9.1.2023

Redovni profesor, šef Odsjeka za politologiju Fakulteta političkih nauka (FPN) Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Elmir Sadiković za "Avaz" govori o aktuelnoj političkoj situaciji, formiranju vlasti i mogućim blokadama, te ulozi visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

Profesor Sadiković govori i o “promašenoj” vanjskoj politici BiH te jedinom pravom odgovoru na političku provokaciju obilježavanjem neustavnog dana RS u Istočnom Sarajevu.  


Vizija razvoja

Kako komentirate trenutnu političku situaciju u BiH? Jesmo li pred novim blokadama u procesu formiranja vlasti ili će potpisnici sporazuma („osmorka“, HDZ, SNSD) izdržati napade kojima su izloženi i prije nego što su do kraja formirali vlast?

- Iluzorno je očekivati da će HDZ BiH i SNSD promijeniti kurs svoje politike, bez obzira na to ko je treći partner u vlasti. Apsolutno su u povoljnijem položaju u odnosu na “osmorku” i suštinski upravljaju procesom. Ideološka heterogenost, stranački interesi, pa i personalne ambicije pojedinaca definitivno umanjuju politički kapacitet “osmorke”. 

Tako da ne mislim da su HDZ i SNSD pod nekim pritiskom. „Osmorka“ je pod velikim unutrašnjim i vanjskim pritiskom koji će biti sve izraženiji. U ovom procesu formiranja vlasti prema HDZ-u i SNSD-u se moraju jasno postaviti granice ispod kojih se ne može ići. Politika koja se svede samo na borbu za vlast nije državotvorna politika.

Inferioran položaj integrativnih bosanskohercegovačkih političkih stranaka rezultat je loših, posebno kadrovskih politika u protekloj deceniji. To je dovelo do fragmentacije i feudalizacije politike. Izgubile su se ideologija, vizija razvoja države, a političke odluke su često refleksija ličnih odnosa pojedinaca koji upravljaju strankama. Tako se ne gradi država.

Očekujete li, u tom smislu, nove odluke visokog predstavnika? I kako gledate na njegov angažman u BiH?

- Prisustvo visokog predstavnika je nužno. Podržavam njegov angažman i očekujem da će svojim odlukama na osnovu nadležnosti i odgovornosti koje ima prema Općem okvirnom sporazumu za mir u Bosni i Hercegovini reagirati na sve aktivnosti kojima se narušavaju suverenitet i ustavni poredak Bosne i Hercegovine. 

Svoju odluku o izmjenama Izbornog zakona je obrazložio motivom da se deblokira proces formiranja federalne vlasti. Kao što je riješio pitanje finansiranja izbora, očekujem da će svojim budućim odlukama trajno isključiti samu mogućnost blokada i da će njegove odluke obuhvatiti i državni nivo vlasti.

Pred nama je obilježavanje neustavnog dana RS u Istočnom Sarajevu uprkos upozorenjima i visokog predstavnika. Koliko dugo će trajati nepoštivanje odluka Ustavnog suda, ko to može, treba, mora zaustaviti?

- Žalosno je što politika u RS na ovaj simboličan način nastavlja kontinuitet identifikacije s politikom koju je sud Ujedinjenih naroda osudio kao politiku genocida i najtežih oblika ratnih zločina. Obilježavanje tog neustavnog dana u predgrađu Sarajeva jasna je politička provokacija. Teško je ostati ravnodušan, ali treba biti racionalan i ne dozvoliti da se dogodi bilo kakav incident.

To bi išlo u prilog samo organizatorima tog događaja. Upravo u ponedjeljak, 9. januara, na Fakultetu političkih nauka će se održati promocija knjiga “Presretnuti razgovori - pripreme za rat” u izdanju FPN-a te „Srebrenica Memorial Center“ i “Torture, Humiliate, Kill: Inside the Bosnian Serb Camp System”, autora dr. Hikmeta Karčića u izdanju „University of Michigan Press“. 

Činjenicama i na civiliziran način svi trebamo dati svoj doprinos istini o periodu agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. To je dugotrajan, težak, ali jedini ispravan put. Ne mislim da se administrativnim ili pravnim mjerama može promijeniti sadašnja, politikom kreirana percepcija tog događaja kod većine srpskog naroda u RS.


Iranski ministar

Jesmo li u međunarodnim okvirima krenuli putem neke vrste samoizolacije optužbama na račun zemalja koje su nam prijatelji, svrstavanjem na stranu Irana u UN-u, pa i napadima na OHR?

- Apsolutno jesmo i to me posebno zabrinjava. Naša vanjska politika je promašena. Teško mi je sa stanovišta državnih interesa Bosne i Hercegovine naći racionalne argumente za brojne odluke. Od Erdoanovog mitinga u Zetri, do posjete iranskog ministra vanjskih poslova u najgorem mogućem trenutku. 

Antizapadna retorika koju u posljednje vrijeme otvoreno iznose čelni ljudi DF-a i SDA je štetna za državu Bosnu i Hercegovinu. To što su očigledno izgubili politički kredibilitet kod zapadnih sila, prvenstveno SAD, ne smije biti izgovor za kreiranje antizapadnog raspoloženja, ako im je interes države iznad stranačkog interesa.


Provesti 14 prioriteta

Kandidatski status jedina je, čini se, svijetla tačka ne samo iz prošle već i iz proteklih nekoliko godina. Vjerujete li da ćemo u ovakvoj situaciji i političkoj atmosferi uspjeti napraviti iskorak?

- Iako je kandidatski status rezultat političke odluke EU, a ne rada bh. vlasti, ja ga pozdravljam. Svaki korak bliže EU je korak ka jačanju suvereniteta i državnosti Bosne i Hercegovine. 

Ne mislim da je moguće s HDZ-om i SNSD-om provesti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije prema evropskim standardima, a koji su uvjet početka pregovora o punopravnom članstvu. Iz jednostavnog razloga što su to politike dezintegracije države, a proces integracije u EU podrazumijeva unutrašnju političku, ekonomsku i pravnu integraciju Bosne i Hercegovine. Od tog puta se ne smije ni pod koju cijenu odustati.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.