ISTOČNO SARAJEVO

Kalabuhov sinoć u Vijećnici na prijemu povodom Dana državnosti, danas sastanak sa Dodikom

Dodik je naglasio da u jednom dijelu BiH "pokušavaju kroz obilježavanje nepostojećih praznika da stvore neku priču koja samo doprinosi većim podjelama u BiH"

Kalabuhov i Dodik: Sastali se u I. Sarajevu. Predsjednik RS

H. J. I.

25.11.2022

Predsjednik RS Milorad Dodik primio je danas u Istočnom Sarajevu amabasadora Ruske Federacije u BiH Igora Kalabuhova, koji mu je zahvalio na pozivu da prisustvuje svečanom prijemu povodom stupanja na dužnost predsjednika.

Predsjednik Dodik istakao je da RS cijeni činjenicu da ambasada Rusije i ruski ambasador sa posebnim uvažavanjem pristupaju obilježavanju svih važnih događaja za RS, te da se u tome ogleda i dobra saradnja i odnosi RS i Rusije.


Pritisci na RS

Predsjednik RS upoznao je ruskog ambasadora da je u RS u toku konstituisanje vlasti, i da će u narednom periodu biti nastavljene sve aktivnosti koje su do sada provođene.

Naglasio je da će tražiti da se vrati nadležnost za izborni zakon na republički nivo, što će omogućiti da RS putem Republičke izborne komisije sprovodi lokalne, kao i izbore za Narodnu skupštinu i predsjednika RS, a ne Centralna izborna komisija koja nema pravo na to ni po Ustavu i zakonu.

Predsjednik RS istakao je da je sve više pritisaka na RS za uvođenje sankcija Rusiji, kao i o NATO integracijama, ali da RS čvrsto stoji pri svojim stavovima.


Ravnopravni partner

Poručio je da svi RS moraju tretirati kao ravnopravnog partnera, poštujući njenu ustavnu poziciju.

Naglasio je da u jednom dijelu BiH "pokušavaju kroz obilježavanje nepostojećih praznika da stvore neku priču koja samo doprinosi većim podjelama u BiH, i da te datume ne priznaju ni srpski ni hrvatski predstavnici".

Tokom sastanka, razgovarano je i o drugim aktuelnim temama u RS, BiH i regionu. 

Podsjećamo, ambasador Kalabuhov sinoć je u Vijećnici prisustvovao prijemu povodom Dana državnosti BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.