TURISTIČKA ATRAKCIJA

Novi Sad kao izložbeni prostor: U ponudi je sve od muzeja do Riblje pijace

Kolaž arhitektonskih stilova i realiziranih ideja inostranih i domaćih arhitekata-graditelja koja privlače pažnju posjetilaca

Piše: Z. K.

18.7.2022

Zmaj Jovina ulica - Avaz
Novosadska Sinagoga - Avaz
Dnevni avaz
Gradska kuća - Avaz
Dunavski park - Avaz
+2

Mnogo je razloga zašto bi baš Novi Sad trebali posjetiti da li tokom vikenda ili otići na odmor. Naime, ovaj grad nudi mnogobrojne atrakcije koje će vas ostaviti bez daha, ali i natjerati da se ponovo vratite.


Neorenesansno zdanje

Čitava centralna zona Novog Sada, koju čine Trg slobode, Zmaj Jovina, Dunavska i ulice u njihovom okruženju, je svojevrsni izložbeni prostor, kolaž arhitektonskih stilova i realiziranih ideja inostranih i domaćih arhitekata-graditelja koja privlače pažnju posjetilaca.

Jedna od znamenitosti je Gradska kuća (Magistrat) na Trgu slobode koja je ujedno monumentalno neorenesansno zdanje izgrađeno 1895. godine.

Posao je dobio baumeister Đerđ Molnar koji je izgradio zgradu Magistrata (Rathaus, Varoshaz) kao impresivnu građevinu sa četiri kupole na sva četiri ugla zgrada i tornjem na čijem vrhu se nalazi balkon.

Oku posmatrača ne može promaći markantni kompleks Sinagoge sa zgradama Jevrejske općine i Jevrejske škole, a izgrađen je 1909. godine. Novosadska Sinagoga je jedna od najvećih u ovom dijelu Evrope. Novosadska Sinagoga sa zgrаdаmа Jevrejske škole i Jevrejske općine predstаvljа prostorno kulturno-historijsku cjelinu od velikog znаčаjа. Rаdi se o trobrodnoj grаđevini iznаd čijeg centrаlnog dijelа se uzdiže kupolа visine 40 metara. Čitаv kompleks je izgrаđen u stilu secesije.


Umjetnička djela I kulturne institucije

Srpsko narodno pozorište, kao profesionalno i prvo kod Srba, osnovano je u Novom Sadu 1861. Počeci rada pozorišta se vezuju za aktivnost Srpske čitaonice u Novom Sadu koja je osnovala Društvo za Srpsko narodno pozorište sa ciljem da dramska i operna umjetnost doprinesu širenju i razvoju srpske kulture i književnosti. U njoj rade tri ansambla: Drama, Opera i Balet.

Još jedna turistička atrakcija ovog grada je Matica srpska koja je najstarija i najuglednija kulturna i naučna institucija kod Srba. Osnovana je 1826. godine u Pešti, a u Novi Sad preseljena 1864. godine.

Dunavski park, spomenik prirode i zaštićeno dobro, je mjesto koje treba vidjeti,a tokom godine ovdje se dešavaju razni koncerti, performansi i sl.

Za ljubitelje umjetnosti tu je Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Postavku čine umjetnička djela i historijski prikaz zbivanja u umjetnosti Vojvodine u drugoj polovini 20. stoljeća. Umjetnički fond sadrži 2.500 umjetničkih radova, slika, skulptura, grafika i crteža, kako domaćih, tako i djela najpoznatijih imena svjetske umjetnosti.

Trgovine i dućani

Zmaj Jovina ulica glavna je ulica u pješačkoj zoni i jedna od ne zaobilaznih turističkih atrakcija Novog Sada. Prostire se od Trga slobode do Vladičanskog dvora. U ovoj ulici oduvijek su se nalazile trgovine i dućani, a najstarija zgrada je na broju 28 - "Kod belog lava" iz 1720. godine.

Dolaskom na Trg republike morate posjetiti Riblju pijacu koja je mjesto gdje se mogu kupiti proizvodi sa geografskim porijeklom iz Novog Sada i okoline, ali i mjesto susretanja i prezentiranja tradicije u proizvodnji hrane, zanatskih proizvoda, vina, meda, kao i prostor na kome se dešavaju različite manifestacije u slavu hrane i vina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.