UTRKA S VREMENOM

OSCE u BiH o procesuiranju ratnih zločina u BiH: Nekoliko gorućih problema stoji na putu pravdi

Osiguranje krivične odgovornosti za zločine počinjene tokom rata je neophodno, rekla je Kavalek

Piše: A. Kukić

28.6.2022

OSCE u BiH: Institucije u BiH napravile su značajne pomake - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+1

Misija OSCE-a u BiH predstavila je izvještaj o procesuiranju slučajeva ratnih zločina u BiH pod nazivom “Utrka s vremenom: Napredak i izazovi u provođenju Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina Bosne i Hercegovine”.

- Više od 25 godina od završetka oružanog sukoba u BiH, institucije u BiH napravile su značajne pomake u istragama i procesuiranju predmeta ratnih zločina, presude su donesene u više od 600 predmeta, a kapaciteti donacija institucija su nesumnjivo ojačani. 

Ipak, mora se još mnogo toga uraditi jer se skoro 500 predmeta ratnih zločina, sa preko 4.000 poznatih osumnjičenih, nalazi u radu pred tužilaštvima u BiH. Prema sadašnjoj stopi procesuiranja, rok iz Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina za procesuiranje svih preostalih predmeta do kraja 2023. godine bit će prekoračen. 


Žrtve zaslužuju pravdu

Sa svakim narednim danima smanjuje se vjerovatnoća postizanja pravde za preostale žrtve zločina počinjenih tokom oružanog sukoba. Pravda je sada u utrci s vremenom - naveli su iz OSCE-a.

Šefica Misije OSCE-a Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec) kazala je da žrtve zaslužuju pravdu, ali i da je najveći izazov vrijeme koje ističe.

- Nekoliko gorućih problema stoje na putu pravdi - kazala je i naglasila da postoje propusti u institucijama kada je riječ o odnosu prema žrtvama zločina.

- Osiguranje krivične odgovornosti za zločine počinjene tokom rata je neophodno - rekla je Kavalek.


EU finansira veliki broj projekata

Ambasador Johan Satler (Johann Sattler) je rekao da je tema rada na predmetima ratnih zločina važna iz dva razloga, radi žrtava, ali i da pomogne zemlji da se nosi sa svojom prošlošću.

- Mi kao EU finansiramo veliki broj projekata, 18 miliona eura smo uložili u rad na predmetima ratnih zločina u proteklih 10 godina. Trenutnu podršku pružamo sa 4 miliona eura, a ona će se produžiti i u narednom vremenu. U protekle dvije godine radili smo na donošenju revidirane strategije i sretan sam što je donešena prije dvije godine, ona spada u 14 ključnih prioriteta EU - rekao je Satler.

Pozvao je Vijeće ministara da uradi svoj dio posla, ali i pravosudne institucije.

Kavalek je kazala da je trenutno fokus na zagovaranju rješavanja preostalih predmeta ratnih zločina i da se nada da će se proces ubrzati.

Satler je dodao da čekaju da nadležni u BiH donesu odluku o produženju roka, jer je izvjesno da se rok koji je zadat, a odnosi se na 2023. godinu, neće ispuniti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.