PODRŠKA NAŠOJ ZEMLJI

Slovenski premijer: Tražit ćemo kandidatski status za BiH

Golob je pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije koja je danas dala preporuku za davanje kandidatskog statusa Ukrajini i njene evropske perspektive

Golob: Nadam se da će pobijediti razum. Agencije

E. Ć.

17.6.2022

Premijer Slovenije Robert Golob izjavio je da će na samitu Evropske unije sljedeće sedmice predložiti da se status kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji dodijeli i Bosni i Hercegovini.

Golob je pozdravio pozitivno mišljenje Evropske komisije koja je danas dala preporuku za davanje kandidatskog statusa Ukrajini i njene evropske perspektive.

- Što se tiče prijedloga da uz Ukrajinu i Moldaviju status kandidatkinje dobije i BiH, realnost je takva da to može spriječiti i jedna jedina članica, no nadam se da će "pobijediti razum, premda je u prošlosti dolazilo do zloporabe prava veta koje su pojedine članice koristile kao instrument pritiska za vlastite interese koji nemaju nikakve veze s europskim vrijednostima - izjavio je Golob, prenosi Hina.

On je istakao da zapadni Balkan zaslužuje zaseban tretman.


Potvrdio je da je upoznat sa sadržajem pisma koje je u smislu podrške kandidaturi BiH za članstvu u Evropskoj uniji Šarlu Mišelu (Charles Michel) uputio predsjednik Slovenije Borut Pahor.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.